Hur långt är ett kontrakt?

Jag har ju skrivit på några bokkontrakt och sett ytterligare några, och kan konstatera att de kan se väldigt olika ut. Det kortaste kontraktet jag sett är på två sidor. Det längsta på omkring 30.

Oavsett hur långt det är känns det alltid både lite läskigt och väldigt roligt. Tänk att det äntligen ska bli en bok! Tänk om jag blir lurad!

Som tur är kan man få hjälp av Författarförbundet att granska avtal. Som debutant kan man skicka in avtal till dem, och som medlem kan man vända sig till deras juridiska rådgivning. Det har jag gjort ett par gånger vilket känts tryggt. Inte för att jag tror att förlagen vill lura mig, utan för att jag vill känna till mina rättigheter.

Jag är lite nyfiken på hur andra som debuterar gör. Rådfrågar ni vänner som har koll, kontaktar ni Författarförbundet eller skriver ni på direkt för att kunna korka upp bubblet?

Trippelrelease på Just Africa

Idag var jag på release för inte mindre än tre böcker. Det är mitt eget förlag Vivlio som ger ut tre fina, men ganska olika böcker. Platsen var butiken Just Africa vid Slussen i Stockholm, där vackra tavlor av John Kilaka bildade en vacker fond åt arrangemanget. I centrum stod några duktiga författare och illustratörer.

Maria Pettersson har skrivit Är det morgon nu?, men fina illustrationer av Petra Szabo. Äntligen fick jag träffa Maria, niobarnsmamma och författare. Den som undrar hur hon hinner med kan kika in på bloggen Huset fullt.

Lika roligt var det att träffa Caroline Säfstrand, som gjort boken Ester och hemliga Plomia i samarbete med sin bror Carl-Marcus Edhardt. Det finns något i bilderna som jag bara älskar och mina barn som var med är av samma åsikt. En riktigt fin bok!

Sist men inte minst firades utgivningen av Maria Edgrens bok Se upp för argmonstret!, som har illustrationer av Mats Molid. Jag hann växla några ord med Maria, som verkar ha en massa spännande saker på gång.

Jag önskar er alla lycka till med böckerna och skrivandet. Jag hoppas vi ses snart igen!

Antagen!

För en vecka sedan var vi många som jublade tillsammans med Susanne Boll, som då berättade att hennes andra bok hade blivit antagen av Damm förlag.

Idag var det min tur att få ett glädjebesked via mejl:

Hej Annelie!
Jag tänkte bara inleda fredagen med att berätta att vi har antagit ”Stella” med planerad utgivning hösten 2013. Jag hoppas att du är lika glad som jag är 🙂 

Jo tack, jag är nog minst lika glad som förläggaren.

Jag vet inte riktigt vad som kommer att hända nu och vågar inte avslöja mer innan kontraktet är påskrivet.

Jo förresten, en sak till kan jag avslöja: Det är ett av mina drömförlag!

Nu ska jag städa upp här hemma innan jag firar att ett nytt kapitel i mitt författarliv snart börjar skrivas.

Utgivningsmöte

Jag undrar hur ofta de har utgivningsmöte på det stora förlaget. För jag är ganska säkert på att jag kommer att få ett väldigt trevligt mejl eller telefonsamtal efter nästa sådant möte.

Kanske idag? Nästa vecka? Senare i höst?

Nytt från förlaget

Mejl från förläggaren:

Jag presenterade X på vårt avstämningsmöte idag, och det var enkom positiv feedback. Det känns som om vi kan få till något riktigt bra här!

Jaha, då är det väl bara att vänta på att detta formuleras i något slags kontrakt. Skönt att vara tillbaka på jobbet som upptar större delen av dagarna, annars hade nog denna väntan blivit väldigt jobbig.

Tummen upp för mitt manus

Sådärja, då var mötet med förlaget avklarat. Jag hade varken färgat håret eller köpt nya kläder, men se det gick bra ändå.

Det blev tummen upp för mitt manus. Förläggaren sa så fina saker om det att jag blev mållös och tänkte det här ska jag aldrig glömma. Fem minuter senare hade jag glömt vartenda ord.

Men det viktigaste kommer jag ihåg: att jag ska göra några mindre ändringar i manuset, skicka tillbaka det till förläggaren och fundera på en passande illustratör.

Tråkigare kan man ju ha det.

Vilket manus det var? Det jag skrev om här och här.

Vilket förlag det var? Det vågar jag inte berätta riktigt ännu. Men snart så.

Plötsligt händer det

Saker som kan hända när man är så där spretig som jag och har många bollar i rullning samtidigt: man glömmer bort att man har skickat ett manus till förlag. Man glömmer nästan bort manuset helt och hållet.

Men så plingar det till i inkorgen när man sitter och renskriver sina intervjuanteckningar och detta dyker upp:

Hej Annelie!
Till att börja med vill jag be om ursäkt för att du fått vänta så länge på ett svar från oss: FÖRLÅT! Jag fick ditt manus på mitt bord för flera månader sedan, och dessvärre har det blivit liggande … Nu har jag i alla fall tittat på det, och jag tycker om din berättelse om X. Om du inte redan har blivit antagen någon annanstans, skulle jag gärna träffas på ett förutsättningslöst möte för att prata vidare om X X X X.

Allt gott!

Och plötsligt har man bokat in ett möte med en förläggare på ett stort förlag. Ett ”förutsättningslöst” möte. Men nog har det förutsättningar för att leda till något riktigt bra.

Trevlig helg på er! Och tack för att ni läser.

Piratförlaget startar barnboksförlag

SvB skriver idag om att Piratförlaget startar barnboksförlag. Den tillträdande chefen Erik Titusson säger:

Det ska vara ett litet förlag med upphovsmännen i fokus, men som ändå har muskler nog att nå ut med marknadsföring i bokhandeln.

Undrar hur många manus som kommer att välla in där den närmsta tiden…