500 sidor inspirerande illustrationer

Medan man väntar på att få veta hur det går med ens manus, medan man grubblar på vad nästa bok ska handla om, medan man väntar på att kaffet ska bli klart i bryggaren, medan man väntar på att någon ska läsa ens text, medan men drömmar om att hålla sin färdiga bok i handen…

Då kan man bläddra i den här fina katalogen från Illustratörcentrum! En massa duktiga svenska illustratörer visar upp sina bilder på knappt 500 sidor. Otroligt inspirerande! Det fina är att katalogen är gratis, allt man behöver betala är portot.

Jobb, jobb, jobb…

Att frilansa innebär att vara helt utan jobb ibland, för att nästa stund ha alldeles för mycket att göra. Så är det just nu – alldeles för mycket. Nästan. Jag har tackat ja till precis så mycket jag klarar av – om jag bara fokuserar på jobb i en vecka.

Det är skönt att veta att det inte bara är jag som har det så. Matilda Salmén som bloggar inspirerande om sitt arbete som illustratör arbetar just nu med att färdigställa inte mindre än tre böcker. Imponerande! Kolla vilka fina bilder hon gör. 

Cykelvägen till utgivning

 Så här glad var jag att äntligen få prata om mitt manus,
som ska bli boken Inte så fort, Adam! i höst.
Det tog en kvart att cykla till mötesplatsen.
 På vägen passerade jag en filminspelning. 
 Och en cirkus.
 Jag parkerade min cykel intill Markkus.
 Markku hade gjort kaffe, jag tog med hallonmazariner. 
Sedan pratade vi länge. Om hur det är att lära sig cykla, 
om relationen mellan Adam och hans pappa och om 
illustrationerna.
Min förläggare Alexandra var glad nästan hela tiden, 
men just här var det något som inte var som det skulle. 
Förmodligen mitt manus. 
Tja, vad tror ni – blir det någon bok av detta?

Får jag presentera: Adam!

Den här lilla killen är huvudpersonen i min kommande bok. Han heter Adam och bor med sin familj i en förort någonstans i Sverige. De här bilderna är grovskisser som gjordes för drygt ett år sedan. Sedan dess har det hänt mycket,  både med Adam och hans omgivning. 

Illustratören heter Markku Huovila. Fler av hans teckningar och målningar finns på hans hemsida. Hur vårt samarbete inleddes berättar jag mer om en annan gång. 

Bloggande illustratörer

Jag gillar att smyga mig in på illustratörsbloggar och se mig omkring en stund. Särskilt kul är det att få en inblick i skissarbetet. Kolla in detta:

Mattias Käll visar skisser på barnboken Bröderna Krull. Se hur fint han placerar in texten på sidorna.

Matilda Salmén skissar på en ny bok som ska handla om mat i olika länder. Hon får det att se så enkelt ut. Spana in osten!

Jojo Falk ritar mumier till Mumieboken. (Jag gillar Jojo Falk lite extra eftersom hon var snäll och gjorde några illosar till en hemsida jag och en kompis gjorde för ungefär hundra år sedan.)

Just nu jobbar jag med en duktig illustratör som inte har någon egen blogg. Ännu. Han har dock lovat att jag får visa några skisser från vår kommande bok. Snart.

Två tummade favoriter

Jag rensade förrådet och hittade bland annat de här två böckerna, som var riktiga favoriter när barnen var mindre. Eric Carle har illustrerat båda. Den ena har han även skrivit, medan den andra är ett samarbete med författaren Bill Martin Jr. Originalspråket är engelska, men vi har de spanska versionerna.

”Den mycket hungriga larven” handlar om en larv som äter och äter och till sist blir en fjäril. Under en hel vecka smäller den i sig alla möjliga frukter, vilket i boken illustreras med hål genom frukterna på boksidorna. Barnen gillar fortfarande boken, som är både pedagogisk och rolig att läsa.

Konstigt nog verkar böckerna inte finnas på svenska, fastän de tycks vara riktiga klassiker. När jag googlar upptäcker jag i alla fall att Eric Carle har en blogg. Bland annat beskriver han arbetet med olika versioner av boken om den bruna björnen.

Finaste bloggen

En av de finaste bloggar jag har stött på är Matilda Salméns. Superfina illustrationer blandas med snygga bilder på hennes lägenhet, god mat och annat vackert. Det räcker att ta en titt på Matildas blogg för att bli på toppenhumör. Jag gillar särskilt de små texterna som finns inlagda på vissa bilder.