”Integrationen börjar på biblioteket”

Foto: Simon Olsson

I våras var jag på författarbesök i Skara och träffade Barakat Aldammad. Han är bibliotekarie från Syrien och kom till Sverige 2014. Numera arbetar han på stadsbiblioteket i Lidköping och ingår i Svensk biblioteksförenings expertnätverk för bibliotekens arbete med mångspråk och nyanlända. Jag blev nyfiken på hans bakgrund och tankar om bibliotekens roll i samhället.

Kan du berätta om din bakgrund?

– Jag är 32 år gammal, är gift och har två barn. År 2008 tog jag min kandidatexamen i biblioteks- och informationsvetenskap från Damaskus universitet. Sedan flyttade jag till Qatar där jag bodde och arbetade i fem år.

Kan du berätta om vägen till ditt nuvarande arbete?

– Att komma till ett nytt land och särskilt ett nytt språk har varit den största utmaning för mig, särskilt när man har med sig erfarenheter och kompetenser men måste börja om från noll. På ett år och åtta månader läste jag in svenska för invandrare (sfi) till och med kursen svenska som andraspråk 3 samt engelska. Men jag är inte någon superhjälte, utan en av tusentals spännande människor som har kommit hit för att bli en del av samhället och bidra med positiva saker. År 2016 arbetade jag som modersmålslärare på en grundskola och sedan bytte jag till det yrke jag tycker mest om och började som bibliotekarie på Stifts- och landsbiblioteket i Skara. Där arbetade jag i två år och lärde mig mycket. Nu är jag bibliotekarie med inriktning på mångspråk på Stadsbiblioteket i Lidköping. Jag jobbar intensivt med mångspråk och är också kontaktperson för Expertnätverk för bibliotekens arbete med mångspråk och nyanlända som Svensk biblioteksförening har skapat.

Hur har du lärt dig svenska så snabbt?

– Medan jag läste svenska var jag praktikant på två olika bibliotek. Det handlar om språket och att samtidigt komma ut på arbetsmarknaden och förstå hur systemet fungerar. Tålamod behöver man ha hela tiden. En annan sak som är viktigt är att tro på sig själv och att träffa positiva människor som kan hjälpa till. Det är den viktigaste faktorn för att lyckas i samhället!

Vad jobbar du med just nu?

– Jag kämpar för att lyfta fram litteratur på andra språk och att varje språk tar plats. Jag vill också hitta sätt och metoder för att integrera folk, vilket är min största utmaning just nu.

Vad betyder folkbiblioteken för nyanlända?

– Biblioteken är en väldigt viktig aktör. Här börjar och fortsätter den första integrationsprocessen! Alla aktiviteter som sker på ett bibliotek kan vara ett stöd för nyanländas väg in i samhället, som att låna en svensk, läxhjälp, delta i en lättläst bokcirkel, språkcafé eller att använda bibliotekens medier. Allt det här kan göras av biblioteken och bibliotekspersonal.

Vad kan biblioteken bli bättre på?

– Oavsett om det är ett stort eller mindre bibliotek så måste folkbiblioteken ge nyanlända ett större utrymme till delaktighet. Man måste bjuda in dem att delta i olika aktiviteter och då behövs en plan för hur det ska fungera. Är det till exempel en bokcirkel? Då måste biblioteket vända sig till målgruppen innan de väljer titlar. Om vi gör så blir det effektivt och ger resultat. Vi måste hitta medier som passar målgruppen och fråga målgruppen om vilka aktiviteter som de önskar ha på biblioteken. Det är en demokratifråga.

Vilken är din favoritbok eller favoritförfattare på svenska och arabiska?

– Jag läser särskilt de böcker som låntagarna frågar mest om, men mina favoritförfattare på svenska är Astrid Lindgren och Fredrik Backman. På lättläst är det förstås Annelie Drewsen och särskilt Dagboken som jag tycker mest om. På arabiska läser jag väldigt mycket. Att läsa på modersmålet handlar om identitet och trygghet. Mina favoritförfattare är Naguib Mahfouz, Ahlam Mostaghanemi, Nizar Qabbani och Adonis.

Läs mer om:

Ladda ner och läs rapporten Bibliotekens arbete med nyanlända från Svensk biblioteksförening!

 

 

 

 

 

 

Trippelrelease på Just Africa

Idag var jag på release för inte mindre än tre böcker. Det är mitt eget förlag Vivlio som ger ut tre fina, men ganska olika böcker. Platsen var butiken Just Africa vid Slussen i Stockholm, där vackra tavlor av John Kilaka bildade en vacker fond åt arrangemanget. I centrum stod några duktiga författare och illustratörer.

Maria Pettersson har skrivit Är det morgon nu?, men fina illustrationer av Petra Szabo. Äntligen fick jag träffa Maria, niobarnsmamma och författare. Den som undrar hur hon hinner med kan kika in på bloggen Huset fullt.

Lika roligt var det att träffa Caroline Säfstrand, som gjort boken Ester och hemliga Plomia i samarbete med sin bror Carl-Marcus Edhardt. Det finns något i bilderna som jag bara älskar och mina barn som var med är av samma åsikt. En riktigt fin bok!

Sist men inte minst firades utgivningen av Maria Edgrens bok Se upp för argmonstret!, som har illustrationer av Mats Molid. Jag hann växla några ord med Maria, som verkar ha en massa spännande saker på gång.

Jag önskar er alla lycka till med böckerna och skrivandet. Jag hoppas vi ses snart igen!

Varför älskar du böcker?

Jag fick frågan av en elev idag. Det var en bra fråga. Jag svarade.

Böcker låter mig kliva in i andra världar, andra människor. Jag kan resa till platser som inte går att besöka så lätt. Jag kan läsa om livet i Somalia, Irak och Afghanistan. Jag kan förstå något om andra människor och uppleva samma känslor som de. Jag kan tänka deras tankar.

När jag läser kan jag lämna här och nu. 
Jag kan lära mig och roa mig på samma gång.

Svaret ter sig både självklart och banalt.
Som om allt är sagt och ingenting.

Varför älskar du böcker?

Självutlämnade med integritet

Jag har alltid tänkt att det råder ett motsatsförhållande mellan att vara självutlämnande och att ha integritet. Men Stina Lundberg Dabrowskis lyckas i sin bok om konsten att intervjua med konststycket att förena de två.

I boken vävs korta självbiografiska avsnitt ihop med kapitel om hur man intervjuar. Utifrån egna upplevelser ger Stina råd åt läsaren om hur man ska och inte ska bete sig i intervjuer. Jag gillar Stinas sätt att skriva. I de rådgivande avsnitten är hon personlig, generös och resonerande. Hon tilltalar läsaren du. Men i de självbiografiska delarna är hennes prosa kortfattad, saklig och skriven i presens. Inte ett spår av gestaltning. Det är snarast en rapport av olika händelseförlopp.

Genom att tvätta bort alla känslomässiga uttryck och analyser skapar författaren et utrymme för läsaren att själv kliva in i händelserna. Plötsligt är man där, i samma rum som en tonårig Stina på resa i Europa och känslorna man själv känner kan lika gärna vara Stinas. På samma sätt avstår hon från att analysera och göra kopplingar till senare delar av sitt liv. Allt sådan överlämnas åt läsaren.

Det är en mycket angenäm approach. Att lita på sin läsare.

Sommarens litterära höjdpunkter

Läsning hör sommaren till och jag har hunnit med en hel del se senaste veckorna. Två böcker utmärker sig lite extra. Båda böckerna beskrivs som ungdomsböcker, men jag tycker att man kan läsa den även om födelsenumret skvallrar om att man räknas till skaran vuxna människor. För precis som all bra litteratur ställer dessa böcker frågor som man funderar på i alla åldrar. Frågor om vad det är att vara människa tillsammans med andra.

Jag väntar under mossan är den av Amanda Hellbergs böcker som jag tycker allra mest om. Den vackra naturen, de väsen som rör sig i den och de ungdomstid som skildras bilder en perfekt fond för dramat som utspelas under ett sommarlov i Sverige. Läs!

Antiloper är Ester Roxbergs debut och handlar om vänskap och förlust. Även denna bok har ett oerhört vackert språk och trots att man redan från början anar vad som ska hända behålls spänningen genom hela boken. Väldigt skickligt! Jag ser fram emot att läsa fler böcker av Roxberg. 

Skriv fejkrecension – vinn resa till Bokmässan

Snart släpps Simona Ahrnsteds andra roman Betvingade, men redan nu kan man recensera den. Japp, en riktigt fiffig tävling är det. Fritt fram att fabulera. Två vinnare får en resa till bokmässan i Göteborg med hotell, inträde och mingel med Sveriges romancedrottning. Inte illa. Dessutom delas en massa andra fina priser ut till de som inte kammar hem storvinsten.

Gå in här för att tävla. Och missa för guds skull inte Simonas blogg.

En sommarhälsning

Min årliga sommarbeställning från Bokus har kommit – en blandning av nytta och nöje. Dessutom väntar jobb av olika slag, varvat med sedvanliga sommarsysslor som sol och bad.

Därför blir det sommarlov här på bloggen, men jag kommer tillbaka med ny kraft i augusti. Då ska jag berätta om min nästa bok, som kommer ut 2013.

Ha en fin sommar!