På riktigt – sakprosa i skolan

I höst deltar jag i ett projektet På riktigt – sakprosa i skolan som Författarcentrum Öst driver med stöd av Natur & Kultur. Lärare som undervisar i årskurs 3–9 i Stockholm, Uppsala, Södermanland, Östergötland, Gotland, Örebro, Västmanland och Dalarna kommer att kunna boka subventionerade författarbesök med fackboksförfattare.

Författarbesök behöver inte alltid vara kopplat till svenskämnet, och tanken med dessa besök är att författaren ska kunna bidra med något i andra ämnen också. Jag har skrivit en rad faktaböcker som kan passa i ämnen som teknik, religion, samhällskunskap och historia. Något jag kommer att prata om är förstås hur arbetet med faktaböckerna går till. Hur söker man fakta om döda personer eller tekniska grejer? Var hittar man bilder på personer som levde för 400 år sedan? Eller av hur det ser ut när man får sin första mens? Vilka källor kan man lita på?

Jag vill gärna berätta hur spännande det kan vara att skriva böcker, som när jag fick se hur det går till när man spränger för nya tunnelbanan i Stockholm. Jag vill också belysa hur många olika infallsvinkar det kan finnas på ett enda ämne, som mens till exempel. Det går att koppla till människokroppen och att vi alla ens finns till, men också till mänskliga rättigheter, utbildning och språket.

Läs mer om projektet här!

 

Två av mina faktaböcker. Här kan du se alla mina böcker!