Nils Holgersson-plaketten för Prinsen

Boken "Prinsen av Porte de la Chapelle" ligger på en karta av Paris. Bredvid ligger några euro och ett metrokort. Ett litet Eiffeltorn står också på kartan.I somras fick jag veta att min ungdomsroman ”Prinsen av Porte de la Chapelle” var nominerad till Svensk biblioteksförenings Nils Holgersson-plakett för föregående års bästa barn- eller ungdomsbok. Igår kom så beskedet att jag faktiskt tilldeles plaketten, som kommer att delas ut i november. Wow!
Det känns overkligt och väldigt, väldigt hedrande. Bland de tidigare pristagarna finns verkliga giganter inom svensk barnlitteratur. Jag är fortfarande ledsen över att verkligheten ser ut som i boken och att jag behövde skriva den, men tacksam mot alla ungdomar som gav mig förtroendet att gestalta deras erfarenheter, samt alla människor i deras närhet som berättade, grät och kämpade vidare. Tack!
Så här lyder juryns motivering:
Annelie Drewsens ”Prinsen av Porte de la Chapelle” belönas med Nils Holgersson-plaketten då den med ett vackert språk och poetiska formuleringar ger en förståelse för hur det kan vara att vara på flykt. Drewsen beskriver lättillgängligt hur situationen kan se ut för människor som tror sig funnit ett nytt hem i Sverige men som blir tvungna att lämna landet. Det är en berörande och ärlig roman om en ung människa som kämpar för att skapa något eget i en obarmhärtig tillvaro. Drewsen gestaltar genom korta fragmentariska scener en närvaro av stress och påtaglig osäkerhet. Berättelsen är direkt och mycket drabbande och väjer inte för det mörka i de utsattas position. Samtidigt belyser den även hjärtevärmande omtanke hos de människor som vill hjälpa till, samt att den lyfter fram den fina vänskapen som kan uppstå i situationer där det behövs som mest.