Apropå omslag. Och titlar.

@font-face { font-family: ”Times New Roman”; }p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal { margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: 12pt; font-family: ”Times New Roman”; }table.MsoNormalTable { font-size: 10pt; font-family: ”Times New Roman”; }div.Section1 { page: Section1; }

När jag var på universitetsbiblioteket tidigare i veckan kunde jag inte motstå den här boken:
Jag fastnade för både omslaget och titeln och var tvungen att gå fram och känna på den. Öppnade pärmen och läste på insidan:
In this fiercely original and audacious work, George Steiner tells of seven books which he did not write. Because intimacies and indiscretions were too threatening. Because the topic brought too much pain. Because its emotional or intellectual challenge proved beyond his capacities.
The actual themes range widely and defy conventional taboos: the torment of the gifted when they live among–when they confront–the very great; the experience of sex in different languages; a love for animals greater than for human beings; the costly privilege of exile; a theology of emptiness.
Yet a unifying perception underlies this diversity. The best we have produced,  or can produce, is only the tip of the iceberg. Behind every good book, as in a lit shadow, lies the book which remained unwritten, the one that might have made the difference.
Jag tänker på mina egna oskrivna böcker. De är många. Vissa av dem måste jag skriva. Andra har ännu inte fått fäste i mig, men jag känner att de rör sig i utkanterna av mitt medvetande. Hittills vet jag att en bok kommer att födas ut i världen och beredas plats på en och annan bokhylla. Vad som händer med resten återstår att se. Jag ska göra mitt allra bästa för att de också får gå samma öde till mötes.
På nätet upptäcker jag att boken även har ett annat omslag, som jag gillar ännu mer än den ovan. Snacka om att gestalta en idé på ett träffande sätt: 
Ärligt talat tror jag inte att jag kommer att läsa boken. 
Men jag gillar att den finns.

Omslaget ska sättas

Omslagsbilden är vald. Jag är jättenöjd.

Nu återstår att få dit text: titel, namn och annat som ska finnas med. Mejlen flyger fram och tillbaka mellan illustratören, förlaget och mig. Ska bli intressant att se hur det blir till slut.

Hur tycker du att ett bra bilderboksomslag ska se ut?

Min bok på Bokus och Bokia

Min bok Inte klia, Adam! finns nu på Bokus och Bokia. Fortfarande inget omslag, men det är på gång. Och man kan självklart inte beställa den ännu. Men den finns! Om jag kunde skulle jag slå en frivolt.

(Titlarna på polska och bosniska ser konstiga ut på grund av att Bokus inte klara av de ”konstiga bokstäverna”, men i boken blir det rätt!)

Förförd av omslaget

Det här bokomslaget talar direkt till mig. Första gången jag såg det väcktes köplusten. Den finurliga titeln bidrog också till att jag tryckte på beställ-knappen, trots att boken tillhör en genre som jag sällan – eller kanske aldrig – läser. Nu ligger den på mitt nattygsbord. Min sjuåriga dotter fick syn på den och blev genast nyfiken. ”U-N-D-E-R-F-O-R-S” ljudade hon och började tänka högt: ”Titta vad häftigt! Har de grävt så där? Det vill jag också göra. Kolla, det är en människa där! Finns den där platsen på riktigt?”

Visst är det precis så man som författare vill att en läsare ska fångas? Jag är i alla fall fast i Underfors. Återkommer med rapport när när jag läst ut boken.