Författarfonden: Så funkar det

I höstas ansökte jag för första gången om stipendium från Sveriges författarfond. Det blev inga pengar för mig då, vilket var väntat. Det är många som söker och de allra flesta får ingenting. Nu är det dags att söka igen. Senast den 1 mars måste ansökan vara inne.

För alla hoppfulla författare som just nu sliter med sina ansökningshandlingar finns hjälp att få. Katarina Kuick skriver på Författarförbundets sajt utförligt om hur processen går till och vad man bör tänka på om man söker. Jag tycker att det var intressant att läsa om ”trappan”:

Trappan är ett internt arbetsredskap för BU. Enkelt kan man säga att första gången man får stipendium blir det alltid litet 1-årigt, nästa gång kan det bli stort ettårigt, och därefter kan man klättra vidare i trappan om kvalitet och kontinuitet räcker till.
 

Duger jag åt Författarförbundet?

På Bokmässan gick jag förbi Författarförbundets monter och fick ansökningspapper och lite annan info. För att komma i fråga för medlemskap ska man ha givit ut två böcker. Jag sa att min andra bok kommer om några veckor. Då tyckte de att jag kunde söka medlemskap på en gång.

Sällan känner jag mig lika mycket som författare som när jag fyller i och skriver på viktiga papper – som kontrakt och ansökningar.

Det blir spännande att se om mina böcker uppfyller förbundets krav på litterär kvalitet. Gör de det är det bara att pynta in 1400 kronor i medlemsavgift. Jag hoppas man får valuta för pengarna.