Duger jag åt Författarförbundet?

På Bokmässan gick jag förbi Författarförbundets monter och fick ansökningspapper och lite annan info. För att komma i fråga för medlemskap ska man ha givit ut två böcker. Jag sa att min andra bok kommer om några veckor. Då tyckte de att jag kunde söka medlemskap på en gång.

Sällan känner jag mig lika mycket som författare som när jag fyller i och skriver på viktiga papper – som kontrakt och ansökningar.

Det blir spännande att se om mina böcker uppfyller förbundets krav på litterär kvalitet. Gör de det är det bara att pynta in 1400 kronor i medlemsavgift. Jag hoppas man får valuta för pengarna.

6 Comments

 1. Jag vet en fantasyförfattare som tydligen blev nekad medlemskap eftersom hon inte skrev ”riktig” litteratur. Jag hoppas de har skärpt sig och lagt av med snobberifasonerna sen dess.

 2. De har stelbent rykte men bra fri avtalsgranskning för debutanter.
  Cirkeln-Sara får ej gå med (3 böcker med Mats blir ändå bara 1,5 bok totalt för henne …) och
  Denise Rudberg blev nekad. Jag har inte sökt, man får visserligen tillgång till resestipendier men dem kan jag ändå inte nyttja.

 3. Jag hade inga problem med att gå med efter mina två böcker, trots att de är utgivna på ett litet förlag. Tror de har lättat lite på intagningsreglerna. Lycka till!

 4. Såg att Sara inte fick gå med. Det vore ju faktiskt helt sjukt om jag blev ”godkänd” och inte hon.

  Talade nyligen med en person som suttit i förbundets styrelse och menade att de hårda kraven börjar luckras upp, att de är mer flexibla. Men det där låter ju inte särskilt flexibelt.

  Varför kan du inte nyttja resestipendierna? Det är väl typ en veckans vistelse i ett hus i Grekland – borde väl inte spela någon roll var man bor…

 5. Charlotte: Skönt att höra att det inte var några problem för dig, det har jag hört från andra också. Verkar vara lite olika. Kanske beror på vem som öppnar brevet just den dagen 😉

Comments are closed.