Vad är viktigast – bloggen eller boken?

Både Amanda och Malin har nyligen tagit ledigt från nätet för att ägna sig åt skrivandet. Smart. Det blir mycket gjort om man struntar i datorn. Somliga som drömmer om att skriva böcker verkar dock lägga mer krut på bloggen än boken, vilket får mig att undra vad som egentligen är viktigast. Är man ute efter omedelbar bekräftelse kanske bloggen är bästa sättet. Varför lägga ner all den tid och energi som krävs för att skriva en bok i sådana fall – man kanske ändå aldrig kommer ända fram…

Men om man nu verkligen vill skriva böcker, kan det vara bra att då och då se över sina prioriteringar. Sedan jag bestämde mig för att skriva på heltid kan jag sitta och skriva på mina manus hela dagarna om jag vill. Eller läsa bloggar. Eller sova. Svårt det där, att strukturera upp dagen på ett sätt som håller i längden. Jag skriver både för att få in pengar till mat och hyra och för att få fler böcker publicerade i en inte alltför avlägsen framtid. Dessutom bloggar jag för att hålla kontakten med alla er inspirerande skrivarkollegor. Allt är viktigt för mig.

Ännu har jag inte riktig hittat balansen. Jag följer inget bestämt schema, men försöker ändå sätta upp mål för veckan och dagen. Det går ganska bra. Vissa dagar känner jag att jag borde ha hunnit mer, andra dagar är jag nöjd redan vid lunchtid.

De senaste dagarna har jag redigerat för fullt. Dessutom upptar den kommande Adam-boken fortfarande mycket av min tid – det är korrektur som ska läsas, hemsidor som ska göras, sånger som ska tonsättas och releaser som ska planeras. Jag är spindeln i nätet och hade aldrig kunnat lägga så mycket energi på detta kring-arbete om jag hade haft ett heltidsjobb. Därför är jag glad att jag valde det läskiga alternativet, att bli skribent på heltid. Jag tänker långsiktigt och avstår gärna från lyx idag för att få skriva böcker resten av mitt liv.

Hur tänker du?

9 Comments

 1. Men det är ju så svårt. Man vill ju skriva på sina manus, såklart! Men så är det ju den viktiga kontakten med andra som skriver. Det är också viktigt tycker jag. Men precis som du säger så får man försöka hitta en bra balans.

 2. Anonymous

  En av anledningarna till att jag inte har en blogg är för att jag hellre vill lägga min lediga tid på att illustrera. Jag vet att jag skulle hålla på med min blogg dag och natt om jag skaffade en nu. Det där med heltidsjobb och att få tid att arbeta på mitt manus.. yikes, snacka om ångest. Jag planerar att skicka in mitt manus innan jag börjar jobba, annars känns det som det inte kommer bli av på många år. Deppig tanke som jag genast skjuter åt sidan!

  Jag läser många bloggar och det tar mycket tid i anspråk. Det är tid jag gärna lägger men jag har märkt att det är lätt att fastna framför datorn. Lösningen är nog egentligen att schemalägga bloggandet och bloggläsandet.

  Trevlig helg!

  Sofia

 3. Bloggosfären är fascinerande, men farlig. Det är lätt att man sugs ner och timmarna bara försvinner.

  Jag brukar ha olika tider på dagen när jag gör olika saker. T.ex försöker jag att skriva på dagarna och läsa bloggar på kvällen när bebisen somnat. Det går inte alltid, men det är ändå ett försök till struktur.

  Sedan tycker jag verkligen att du är grymt modig som satsar på skrivandet på heltid. Jag är ju pappaledig med ett jobb att gå tillbaka till. Att helt säga upp sig och göra sin egen grej är något jag inte vet om jag skulle våga göra. Så kudos till dig! och Lycka till! 🙂

 4. Sofia: Du är smart du 🙂 Jag förstår att det tar tid att illustrera, så det är nog smart att inte blogga också. Men den dag du vet att din bok kommer att ges ut måste du starta en blogg – det är ett bra sätt att marknadsföra sig också, särskilt om man illustrerar!
  Trevlig helg önskar jag dig också!

  Oskar: Det är nog en fördel om man kan följa sin ”biologiska rytm” för kreativitet. Den som skriver bäst på kvällen kanske ska starta dagen med bloggandet.

  Jag behövde inte säga upp mig från något jobb, eftersom jag gick från att vara student till att bli skribent på heltid. Däremot har jag tackat nej till två jobberbjudanden på en månad. DET kändes bakvänt, men ändå helt rätt.

 5. Jag förstår dig absolut. Samtidigt känns det för min del bra att ha ett jobb på deltid med roliga kollegor att gå till. Men det är hela tiden en balansgång och kamp med tiden för att prioritera – skrivande, blogg, jobb – och förstås familj och vänner.

 6. Charlotte: Visst finns det många fördelar med att ha ett deltidsjobb. Jag kan mycket väl tänka mig att kombinera skrivande med andra jobb på olika sätt under olika perioder. Men just nu kände jag mig tvungen att välja bort andra jobb.

  Kollegor skulle vara kul att ha – nätet får bli ett substitut för det. Men jag har ganska många möten nu i samband med att boken ska släppas, så jag är inte helt isolerad här hemma…

 7. Bokskrivande vet jag mycket lite om (oj, vad jag tog i där, ingenting ska det stå egentligen) men håller med om att bloggen är en tidstjuv, på gott och ont… eller mest en prioriteringsfråga förstås. Jag fick mycket gjort under bloggpausen jag hade förut (under 10 mån). Av någon anledning har jag svårt att göra ngt på halvfart. Det är antingen eller.

  Ha en trevlig bloggfri helg! Och tack för länken. 🙂 Du får ta en tur till Panamá nästa gång du flyger till México lindo. Det är u bara runt hörnet. 😉

Comments are closed.