Vad är viktigast – bloggen eller boken?

Både Amanda och Malin har nyligen tagit ledigt från nätet för att ägna sig åt skrivandet. Smart. Det blir mycket gjort om man struntar i datorn. Somliga som drömmer om att skriva böcker verkar dock lägga mer krut på bloggen än boken, vilket får mig att undra vad som egentligen är viktigast. Är man ute efter omedelbar bekräftelse kanske bloggen är bästa sättet. Varför lägga ner all den tid och energi som krävs för att skriva en bok i sådana fall – man kanske ändå aldrig kommer ända fram…

Men om man nu verkligen vill skriva böcker, kan det vara bra att då och då se över sina prioriteringar. Sedan jag bestämde mig för att skriva på heltid kan jag sitta och skriva på mina manus hela dagarna om jag vill. Eller läsa bloggar. Eller sova. Svårt det där, att strukturera upp dagen på ett sätt som håller i längden. Jag skriver både för att få in pengar till mat och hyra och för att få fler böcker publicerade i en inte alltför avlägsen framtid. Dessutom bloggar jag för att hålla kontakten med alla er inspirerande skrivarkollegor. Allt är viktigt för mig.

Ännu har jag inte riktig hittat balansen. Jag följer inget bestämt schema, men försöker ändå sätta upp mål för veckan och dagen. Det går ganska bra. Vissa dagar känner jag att jag borde ha hunnit mer, andra dagar är jag nöjd redan vid lunchtid.

De senaste dagarna har jag redigerat för fullt. Dessutom upptar den kommande Adam-boken fortfarande mycket av min tid – det är korrektur som ska läsas, hemsidor som ska göras, sånger som ska tonsättas och releaser som ska planeras. Jag är spindeln i nätet och hade aldrig kunnat lägga så mycket energi på detta kring-arbete om jag hade haft ett heltidsjobb. Därför är jag glad att jag valde det läskiga alternativet, att bli skribent på heltid. Jag tänker långsiktigt och avstår gärna från lyx idag för att få skriva böcker resten av mitt liv.

Hur tänker du?