Matilda räddade mitt bokomslag

Ingen gör mål på migHar du provat att söka på ”fotboll + tjejer” i en bildbank? Det har jag. Och jag gör helst aldrig om det.

När min bok ”Ingen gör mål på mig” skulle få ett omslag var formgivaren först hänvisad till bildbanker. En dag dök det upp ett antal bildförslag. Visserligen var det tjejer och visserligen fanns det en fotboll med på bilderna, men i övrigt hade de ingenting med riktig fotboll att göra. Spelarna hade nytvättade kläder, perfekt hår och blicken i fjärran. De höll fotbollen som om det vore en accessoar. Ingen hade riktiga fotbollskläder på sig. Jag tackade nej till bildförslagen.

Jag spelade själv fotboll i ganska många år och vet vad det är att ställa upp inför avspark, försöka komma ifatt en snabb motståndare eller skrapa upp benen på en grusplan. Det enda man tänker på är matchen.

”Ingen gör mål på mig” handlar om Selma som är inställd på att vinna. Hon är målvakt och hennes mantra är ”ingen gör mål på mig”. Men så visar det sig att en av spelarna i motståndarlaget är den där tjejen från kollot i somras, som Selma inte kan sluta tänka på. Känslorna bubblar upp igen och Selma kämpar för att behålla sitt fokus på matchen.

Formgivaren återkom med fler bildförslag. Den hör gången innehöll de faktiskt tjejer som var iklädda fotbollskläder och spelade fotboll. Men känslan var att de snarare handlade om uppvisning än riktig fotboll. Kritvita shorts och leende spelare gjorde att det såg ut mer som tvättmedelsreklam än matchbilder. I ett mejl uttryckte min redaktör det hopplösa med att leta i bildbankerna:

– Antalet ”sexiga” bilder med tjejer i behå som stod på tå framför ett mål var sjukt många fler än bilderna där de iallafall låtsades spela fotboll. Blir tokig!

I ren frustration började jag googla. Det var då jag hittade henne. Matilda. Spelaren med den rätta blicken. Målvakten som står på mållinjen med händerna redo att ta ett stenhårt skott.

– Så här ska det se ut! mejlade jag till min redaktör.

Det slutade med att förlaget kontaktade tränaren för laget, som i sin tur frågade Matilda om hon ville vara på omslaget. Och Matilda tackade ja. Jag jublade inombords. Precis rätt spelare på omslaget. Äntligen fick formgivaren Anna Winberg rätt förutsättningar för att göra ett snyggt omslag med precis rätt känsla.

Matilda Åsard är 17 år och har bland annat vunnit SM med sitt lag. Självklart tog jag chansen att passa över några frågor till henne.

Kan du berätta lite om din fotbollskarriär?

– Jag började spela fotboll i AIK när jag var 6 år. Under 2013 blev vårt 99-lag ett av Sveriges bästa i den årskullen. Vi vann Gothia cup, Lennart Johansson Academy Trophy och SM. Idag spelar jag i AIK F19. Vi tränar och spelar våra hemmamatcher på Skytteholm. Mina målsättningar är att komma upp till AIK:s damlag och även få spela matcher med landslaget. Det skulle även vara häftigt att flytta utomlands för att spela fotboll.

Har du några råd till den som vill bli en bra målvakt?

– Det är viktigt att vara orädd då man behöver slänga sig och får skott emot sig. Precis som alltid gäller det att träna mycket. Man måste även kunna ta motgångar då det inte alltid går som man vill

Vad är det bästa med fotboll?

– Bästa med fotbollen är gemenskapen med alla kompisar man har och lär känna. Det är även en bra träningsform.

Kan du berätta om bilden som är på omslaget?

– Bilden är ifrån 2014. Den togs på uppvärmningen innan matchen mot Umeå. Matchen slutade 0-0. Det ska bli kul att vara på ett bokomslag då jag aldrig har varit det förut.

Vad läser du själv?

– En av mina favoritböcker är Zlatan-boken.

Jag är oändligt tacksam för att Matilda ville vara med på omslaget och önskar henne lycka till med fotbollskarriären! Tack även till Magnus Neck som tog bilden av Matilda.

”Ingen gör mål på mig” ges ut av Nypon förlag och kan beställas på Adlibris eller Bokus.

One Comment

Comments are closed.