Barnböcker om flykt och exil

Författaren Janina Kastevik tipsade för några dagar sedan om böcker som handlar om flyktingar, med anledning av den pågående flyktingkatastrofen. Många andra bloggare har gjort samma sak och jag vill också bidra med några tips på böcker som gjort intryck på mig. Några av dem har jag även arbetat med tillsammans med mina elever. De flesta är själva är flyktingar och några av dem har kommit hit helt ensamma.

Den första boken är Shaun Tans Ankomsten, en bildberättelse om en man som tvingas lämna sin familj. Anledningen ser du på bilden nedan.

ankomsten-mitten

Vad är det för tentakler som så hotfullt slingrar sig mellan husen i hans stad? Ja, det kan man prata länge om. Den här boken innehåller enbart bilder, vilket ger oändliga möjligheter att arbeta med den i skolan. Att sätta ord på vad som händer, att diskutera vad de olika bilderna står för, att sätta sig in i personernas liv och att dra paralleller till sitt eget. Det är några av de saker Katarina Lycken Rüter, jag och våra respektive elever gjorde när vi läste den här boken tillsammans för några år sedan. Med elever på två olika gymnasieprogram, på två olika skolor i Stockholm, kunde vi mötas tack vare Shaun Tans bildvärld. Det var stort. Hela arbetet dokumenterades på den här bloggen.

dendagen

Viveka Sjögrens bok Den dagen gestaltar hot, våld och flykt med hjälp av fåglar. En viktig berättelse som berör och behövs.

stark-ulf-pojken-flickan-och-muren

När Ulf Stark och Anna Höglund gör böcker ihop vet man att det blir bra. Pojken, flickan och muren handlar om syskonen Adham och Sulafa som saknar sitt hem och sitt hus, med apelsinträdet och spegeln på trädet där farfar brukade raka sig. Huset ligger inte långt borta, men ändå utom räckhåll eftersom en mur skiljer dem åt. Och Sulafa kan inte klättra över muren, eftersom hon inte kan gå.

Även den här boken har jag läst med elever som varit kort tid i Sverige. Den har även blivit dramatiserad som radioteater och finns på arabiska. Att det utspelar sig i Palestina är inte uttalat, och när jag läste den med elever från andra delar av världen var inte platsen det avgörande. Istället kunde vi alla gå in i syskonens värld och känna hur det känns vara borta från sitt hem, att minnas de små detaljerna som utgjorde vardagslivet en gång i tiden.

Att språk och bild har hög konstnärlig kvalitet, med fina formuleringar och metaforer, gör läsningen till ett rent nöje. Även om den inte handlar om flykt, är den en viktig berättelse om vad det innebär att leva i exil.

 

zahra

Den har ganska många år på nacken, och fick aldrig den uppmärksamhet den förtjänade. Helena Olofsson-HeshmatPasands bok Zahra och det gömda barnet utspelar sig i en helt vanlig svensk förort, där man känner sig som hemma om man själv bott i en. Här bor Zahra med sina föräldrar och två bröder. En dag går hon förbi Arga tantens dörr, och upptäcker att det finns en flicka där inne. Vad konstigt!

Det visar sig att Arga tanten, som egentligen heter Agnes, låter flickan och hennes sjuka mor bo där. Zahra vill hjälpa henne och gör allt hon kan för att flickans mamma ska bli frisk och att hennes pappa, som sitter fängslad i Iran, ska kunna återförenas med sin familj.

Möjligen är texten lite lång för att passa för yngre barn, men bilderna är väldigt fina. Jag uppskattar särskilt det inifrånperspektiv som finns i bland annat bilden nedan, och de många fina detaljer från flickornas liv, hem och närområde.

zahra

Ja, det måste nog bli ännu en bok av Ulf Stark som avslutning. Systern från havet är illustrerad av Stina Wirsén och är en fin berättelse, som ligger nära i såväl tid som rum, om att fly från sitt land. Det är krig i världen och Sirkkas föräldrar bestämmer att hon måste resa bort ett tag, tills kriget är slut. Hon skickas i väg med adresslapp till en ny familj på andra sidan havet. I ett ödesmättat uppslag flyter båten fram i en tunn strimma av ljus genom ett mörkt hav och en svart himmel. Inte helt olikt ett uppslag i Ankomsten.

Även här finns mycket att tala om, att känna igen sig i och att fundera över. Antingen i relation till verkligheten för de finska krigsbarn som kom till Sverige för att undkomma krigets fasor, eller i relation till andra flyktingkriser där föräldrar skickar iväg sina barn över öknar och hav för att rädda dem.

systern

Jag vill även nämna ett par titlar på engelska som jag är nyfiken på, men ännu inte har läst. 90 miles to Havana av Enrique Flores-Galbis handlar om att fly från Kuba till USA, en prisbelönt ungdomsbok om verkligheten för många människor på andra sidan Atlanten. Four feet, two sandals av Karen Lynn Williams, Khadra Mohammad och Doug Chayka utspelar sig i ett flyktingläger, där två flickor delar på ett par sandaler. Det verkar vara en fin berättelse.

2 Comments

  1. […] Skickade i fredags iväg en ny stor beställning till Bibliotekstjänst. Där i bland en ny bok  Kom igen Amina! av Annelie Drewsen. Inom kort ska jag uppdatera bokmikks listor angående vad vi har inom ämnet och försöka komplettera vårt innehav . Hittar på Twitter (Tack, Cilla Dahlin) fler författare som tipsar om barnböcker om flykt och exil. […]

  2. Roligt att du var med och tack för fina tips! Flera har tipsat om Systern från havet, den hade jag faktiskt helt missat, trots att Ulf Stark är en favorit och jag dessutom är väldigtgripen av just de finska krigsbarnens öden. Jag har också fått tips om dina böcker om Amina, de ska jag absolut låna och läsa.

Comments are closed.