Jag ska skriva en bok på en månad

För några år sedan bestämde jag mig för att testa NaNoWriMo. Det är en förkortning för National Novel Writing Month och är ett slags folkrörelse som går ut på att skriva en roman på 30 dagar. Det hela startades av Chris Baty och hans vänner i San Francisco 1999. De bestämde sig för att skriva en skönlitterär text på 50 000 ord på en månad. Samma definition gäller fortfarande men nu ägnar sig tusentals människor världen över åt detta i november varje år.

Jag vet inte riktigt varför jag gjorde det första gången. Egentligen hade jag inte alls tid, eftersom jag samtidigt skrev min magisteruppsats. Men på något sätt lyckades jag klämma in ännu en grej i tillvaron och fick ur mig de 1667 ord om dagen som krävs för att bli en vinnare. (Vinnare blir alla som kan visa upp en text på 50 000 ord senast den sista november.) Det häftiga var att min berättelse, som jag skrev enbart för min egen skull, började forma sig själv efter hand. Tvånget att skriva ledde till att det till sist gick av sig självt och då blev det bitvis riktigt bra.

Så nu gör jag ett nytt försök. En ny bok ska skrivas. Reglerna är sådana att man måste börja på något nytt och man får inte har tänkt ut alltför mycket i förväg. Så jag har bestämt mig för att skriva på en idé som jag har haft i flera år men ännu inte vågat göra något av. Det ska bli en bok – eller kanske flera? – för barn i 9–12-årsåldern.

Eftersom jag vet hur viktigt det är att ha bra namn på sina karaktärer bad jag idag om hjälp på Twitter. Ge mig namn på 12-åringer i Stockholmsförort! var min uppmaning. Och jag fick en massa bra förslag. Vad sägs om Mohamed, Muhammed, Maxamed, Mohamad, Muhamad, Hassan, Hussein, Mustafa, Hamsa, Serdar, Ahmet, Kerim, Adnan, Leyla, Aysha, Marwa, Dilek, Sultan, Nasteha, Sibel, Aylin, Selin, Rayhana, Aylin, Meral, Sara, Farah, Sakil, Fehmi, Abas, Forat, Elias, Kornelius, Zina, Tibe, Habeel, Faysal, Navid, Omar, Iman, Helin, Isra, Haris, Yaser, Ardit, Hamza, Jamila, Astrid, Tove, Emine, Carl, Marcus, Oscar, Carl-Axel, Carl-Johan, Matilda, Julia, Ester, Frida, Simon, Marcus och Alex?

I morgon börjar jag skriva. Då får vi se vilka namn som blir karaktärer i min nya bok.

 

2 Comments

  1. Lycka till! November är den mest hektiska månaden i min familj så NaNoWriMo är inget för mig. MEN jag går ner i tid på mitt dagliga arbete från och med imorgon, visserligen för att plugga, men förhoppningsvis innebär det även fler skrivna ord.

Comments are closed.