Inför bokmässan

Tidigt på fredag morgon tar jag tåget från Stockholm till Göteborg och tillbringar sedan hela fredagen och lördagen på bokmässan. Eventuellt tittar jag in även på söndag innan tåget tar mig tillbaka till Stockholm.

Det ska bli extremt roligt att glida omkring bland förlagsmontrar, spana efter författare och tokköpa böcker. Jag ska också försöka gå på några seminarier. Mina främsta intressen är barn- och ungdomslitteratur samt Afrika-temat. Särskilt intresserar jag mig för Somalia, eftersom jag har mött många somaliska elever som lärare och ständigt strävar efter att lära mig mer om deras krigshärjade, men ändå fascinerande land. Utöver detta måste jag mata min nyväckta fantasy-hunger. Följande seminarier vill jag absolut inte missa:

FREDAG

Ett somaliskt familjeöde hade jag tänkt gå på, men seminariet har tydligen utgått. Trist, jag såg verkligen fram mot att få se Ayaan Hirsi Ali och höra henne berätta om sitt eget livsöde.

Familjen i barnens ögon 
Anna-Clara Tidholm, Karin Salmson och Marie Tomicic diskuterar hur familjen kan gestaltas i barnböcker. Hur kombinerar man ett budskap med hög konstnärlighet? Jag beundrar Anna-Clara Tidholms böcker för små barn som både är vackra och lättillgängliga, men utan att vara simpla. Måste bara se denna gigant inom barnlitteraturen!

Lätt att läsa, svårt att skriva
Författarna Helena Bross och Katarina Kieri samtalar om konsten att skriva lättlästa böcker. Jag har låst flera av Helena Bross böcker med min dotter och gillar hennes vardagsnära stil. Ska bli kul att höra vad de har att säga. Kanske kan jag snappa upp några tips.

Afrika – ett spektrum av verkligheter
Flera afrikanska författare möts i ett samtal om det moderna Afrika. Somaliska Nuruddin Farah är en av dem och jag är mycket förväntansfull inför hans besök på mässan. Nobelpris, viskar somliga. Varför inte, säger jag.

LÖRDAG

Afrika och sexualitetens bojor
Nuruddin Farah igen, i samtal med Ottars redaktör Ylva Bergman. Hur intressant som helst med tanke på de enorma skillnader som finns mellan västerländska kvinnors verklighet och de somaliska kvinnornas. Det här måste vi prata om. När jag förra terminen tog upp liknande teman i min klass, som till störta del bestod av somaliska elever, kände jag ett enormt gensvar. Men jag känner mig osäker själv. Kunskap och medvetenhet är förutsättningen för att kunna föra en dialog. Måste veta mer!

En evig kamp för kvinnors rätt
Nawal El Saadawi samtalar med Svenska Dagbladets kulturchef Stefan Eklund om sitt författarskap och sin okuvliga kamp mot förtrycket. Har ännu inte läst henne, så jag hoppas att samtalet blir en väg in i hennes författarskap. 

Fantasy på svenska
Nene Ormes har skrivit fantasyboken Udda verklighet. Jag hittade henne pa Debutantbloggen och är sugen på att läsa hennes bok. Ska bli mycket intressant att höra hur hon ser på sitt skrivande.

5 Comments

 1. Anonymous

  Så sugen på att åka dit, men får satsa på nästa år! Ha det så kul 🙂

  Jag läste checklistan för barnboksskrivande som du länkade till nedan och jag undrar om du vet ifall det det är så det fungerar i Sverige med, jag menar det där med att man gör en dummy? Jag har läst om det tidigare i engelska böcker om barnboksskrivande men jag har aldrig sett det här i Sverige, att förlagen vill ha en dummy-bok?

  Sofia

 2. Ja, det ska bli riktigt kul! Ska försöka blogga så mycket jag hinner därifrån.

  Bra fråga. Bäst är kanske att kolla med förlagen. Eftersom jag bara har skickat in textmanus har jag inte behövs tänka på det. Jag tar med mig frågan till Göteborg och ser om kan få ett svar från någon i branschen.

 3. Anonymous

  Åh tack, det vore jättesnällt!

  Jag har inte kontaktat något förlag än utan bara läst det som står på deras hemsidor, där står det att de vill se illustrationer (färdiga som jag tolkar det). Men de menar säkert för illustratörer som vill bli påtänkta för jobb i största allmänhet. Jag vill ju både skriva och illustrera min bok (hybris he he!) så då kanske det trots allt är en dummy de vill se. Det är i så fall goda nyheter eftersom jag börjar känna mig nöjd med min (gjorde en dummy bara för att jag tyckte det var praktiskt att själv se hur den ”färdiga” boken kan se ut) men jag har inte gjort klart de riktiga illustrationerna ännu, inte ens påbörjat de flesta i ärlighetens namn 😉 Jag är så ivrig att börja ta kontakt med förlag redan nu eftersom det verkar vara en väldigt lång process tills man får veta vad de tycker om ens bok.

  Sofia

 4. Äh, lite hybris har väl ingen dött av 🙂 Det lär gå både upp och ner för de flesta som försöker bli författare, så det skadar nog inte att starta med höga förväntningar.

  Vad nyfiken jag blir på ditt projekt! Har du någon blogg där man kan följa ditt arbete med manuset?

 5. Anonymous

  Så sant 🙂

  Nej, jag har ingen blogg ännu, men det kanske man skulle skaffa sig.. Det jag är rädd för är att det kommer ta mycket tid i anspråk. Jag är en flitig bloggläsare redan nu och om jag dessutom hade en egen.. Men å andra sidan så vill jag kunna visa upp mina bilder och jag har märkt att det är ett bra sätt att lära känna ”likasinnade” på. Det tål att tänkas på! Jag meddelar om jag gör slag i saken.

  Sofia

Comments are closed.