Ett mästerverk som hyllar fantasin

Jag älskar barnböcker som är stora, påkostade, genomtänkta och läsvärda. En av mina absoluta favoriter handlar om lille Salvi.

En dag när han springer barfota på stranden finner han en nyckel. Han tar upp den och ger sig iväg för att ta reda på vart den leder. Fantasin visar honom vägen.


 Han är med om de mest häpnadsväckande saker. Halvvägs springer han in i en kock som gräddar klockor.

 I slutet av boken är Salvi vuxen. Han överger aldrig sin barndoms drömmar.

Boken heter El Pequeño Dalí och är skriven av Anna Obiols. De hänförande illustrationerna är gjorda av Subi. Originalet är på franska. Jag har den spanska versionen och ser att den finns även på engelska. Kan inte förstå att den inte har givits ut på svenska.

5 Comments

 1. Beställ på nätet. Men se till att få en inbunden version. Det gör verkligen mycket för läsningen att känna den höga papperskvaliteten, se de fint återgivna färgerna och hålla i de stora pärmarna!

 2. Anonymous

  Den ser jättefin ut!

  Det får mig att tänka på att det verkar finnas en marknad utomlands för barnböcker som introducerar kulturella ikoner av olika slag, som t ex Dalí i denna bok. Jag har tidigare sett böcker ”om” Andy Warhol och sedan lånade jag en bok till barnen för en tid sedan som var en variant av Kafkas ”Förvandlingen”. Det kanske finns liknande böcker här i Sverige med, men jag kan inte komma på någon just nu.

  Sofia

 3. När jag var på biblioteket senast såg jag en barnbok som hette nåt i stil med ”Gregor blir en skalbagge”. Det måste ju vara Förvandlingen i barnversion. Annars har jag inte sett så mycket sådant.

 4. Anonymous

  Ja, det är den!

  Jag tyckte den var bra men det är nog en sådan bok som man som vuxen uppskattar mer än barnen 🙂

  Sofia

Comments are closed.