Författardrömmar = big business

Erbjudandena står som spön i backen så här i julklappstider.  Det är författarcoaching, inspiration och  skrivarklubbar. ”En liten avgift så får du allt detta!” Jag betraktar det hela med viss skepsis. Är det värt pengarna? Någon som har erfarenhet och kan berätta?

Och vad gör författarcoachen som stöter på ett hopplöst fall. Ser fram mot att kunna fakturera många timmar eller ger ett uppriktigt nej tack? Eller tror vi att alla kan bli författare nu för tiden,  med rätt vägledning?

(Javisst ja, alla kan ju faktiskt bli författare. Självpublicering heter det visst. Också big business, har jag hört.)

11 Comments

  1. Ett mycket intressant inlägg. Jag har funderat en del själv på det här. Jag har tyvärr ingen erfarenhet att dela med mig av och är lika nyfiken som du.

  2. Om jag var rik skulle jag göra allting 🙂
    Men nu är jag inte det, så jag har gått en kurs hos Ann, vilket jag rekommenderar starkt. Annars finns det ganska mycket gratsi på nätet också. Eller att man bara köper ett par böcker som handlar om skrivande. Jag har gjort det med, och det rekommenderar jag osså 😉 Men visst ibland undrar man om alla verkligen är så enastående…

  3. Men det är just det, eftersom det finns så mycket gratis som man kan jobba med själv – varför då betala dyra pengar för en skrivcoach? Vad är det som är så bra?

  4. Så är det för mig, det jag behöver är inte främst en lektion i skrivande utan någonting att hålla fast vid i skrivandet. Någon som ger feedback och inspiration. Skrivandet är ju annars rätt ensamt – man behöver någon att bolla med… Har lämnat mina båda manus till lektörer när de varit färdiga och det har varit till ovärderlig hjälp, men det är ju inte förrän manusen är färdiga..

  5. Malin: Jag skulle inte betala för varken disciplin eller spark i röven, möjligen lektörsutlåtandet då… Jag har dock ett par bra vänner som är grymt bra på att ge konstruktiv kritik, så jag vänder mig till dem i första hans. Annars vore en skrivgrupp med likasinnade också en lösning, tänker jag.

    Charlotte: Visst är det skönt att ha någon att bolla med. Det är väl där redaktören kommer in i bilden om man är så lyckligt lottad att man har ett förlag som vill läsa ens manus. Har du fått feedback under skrivprocessen eller är det när du har ett färsigt manus?

  6. När jag skrev på mitt första manus var det inte förrän det var färdigt som jag lämnade det till en lektör. Med mitt andra manus var det ju lite annorlunda eftersom jag då hade min redaktör att bolla med. Ändå valde jag att även skicka det till samma lektör som läst det förra manuset.

    Men jag tror att det jag mer behöver och söker är någon som kan stötta mig i själva rollen som författare. Som kan säga ”kom igen, du är bra” när det känns som mest motigt. Det behöver inte nödvändigtvis vara samma person som läser mina manus… förstår du vad jag menar?

  7. Jag förstår precis vad du menar! Och det är precis det jag också skulle vilja ha; någon som redan varit med om det som väntar mig, som kan dela med sig av sina erfarenheter och sätta saker och ting i perspektiv. En riktig mentor, alltså.

  8. Vad bra då. Men månag behöver nog deadlines för att klara av det. Jag pratade generellt. O du verkar ju ha fina vänner som vill läsa. Också tur för dig. Fast det är klart, att låta en vän läsa ett barnboksmanus tar inte lika lång tid som att läsa en roman! Jag tycker också en skrivgrupp låter som en bra ide, där man kan bolla med varann. Läsa varandras osv. Men det där med mentor låter som den bästa julklappen ever. Det skulle jag också vilja ha. Vissa författare är mina mentorer ibland, och det är jag så tacksam för, men som sagt du har rätt i att det kostar en hel del för att ha en författarcoach. Alla kanske inte behöver det. Det verkar gå bra för dig ändå. Lycka till. 🙂

  9. Jag kanske uttryckte mig otydligt. Givetvis är en deadline viktig, jag jobbar allra bäst om jag har en ganska tajt sådan. Men: det är inget jag skulle betala för. Och självklart är det skillnad på ett barnboksmanus och en roman.

    Spännande att du har författare som är dina mentorer. Hur funkar det?

Comments are closed.