Hur gör man en Skype-intervju?

Jag har fått ett uppdrag som innebär att jag ska göra en intervju och skriva en artikel. Inget konstigt med det. Men när jag kontaktade intervjupersonen som bor i en annan del av landet för att boka tid för en telefonintervju föreslog hon att vi gör det via Skype. Visst, svarade jag.

Men ju mer jag tänker på det, desto osäkrare blir jag. Här hemma använder vi mest Skype för att prata med släkten på andra sidan jorden. Men hur beter man sig med folk man aldrig träffat tidigare?

Vinkar och säger hej till hälsning? Nickar lite och fyrar av första frågan? Kan jag sitta och göra anteckningar under samtalet som jag brukar vid en vanlig intervju? Eller kan man spela in hela samtalet på något vis?

Finns det någon särskild Skype-etikett att ta hänsyn till? Någon som har erfarenhet att intervju via Skype? Den enda jag kan komma på är Oprah, men hon har nog inte tid att ge mig tips…

3 Comments

  1. Jag gjorde ett skype-föredrag/författarprat med gymnasieelever i Borås precis innan Felix kom. Det var lite nervöst men jag försökte föreställa mig att jag satt hos dom i klassrummet. Ingen speciell ”etikett” men vi skojade lite om det märkliga i situationen; ”Jaha, välkommen till mitt vardagsrum” liksom.

    Mer här:
    http://styggelsen.blogg.se/2009/march/motet-med-amanda-hellberg.html

    och här:
    Mer här:
    http://styggelsen.blogg.se/2009/march/forfattarmotet-1.html

  2. Åh, vad fint de har skrivit om dig! Det måste kännas bra.
    För övrigt verkar det vara en bra form för författarmöten, kanske framtidens melodi?

  3. Ja det kändes fantastiskt fint att få läsa deras rapporter!

    Nja, jag är faktiskt inget stort fan av skype. Fördröjningar och konstigheter. Men bättre än konferens-samtal på högtalartelefon.

Comments are closed.