Ny mötesplats för unga läsare

Unga läsare är ett nystartat community för unga som gillar böcker. På kort tid har Facebook-gruppen fått nästan 80 medlemmar och snart drar deras första bokcirkel igång. Jag hörde av mig till de tre initiativtagarna för att få veta lite mer om vilka de är och vad de har för planer för framtiden.

Vilka står bakom Unga läsare?

Emma Johansson står framför en bokhylle och ler.

Emma Johansson

– Vi är tre tjejer födda 2001 som lärt känna varandra via våra bokbloggar och Instagram. Alexandra Andersson kallas oftast för Lexie och bor i Sollentuna utanför Stockholm. Hon pluggar första året till civilingenjör i bioteknik på KTH och utöver läsningen gillar hon att dansa, skriva och kolla på solnedgångar, samt har ett nyfunnet intresse för politik. Sedan 2014 bokbloggar hon på Tusen sidor för att sprida sitt intresse, och hon boktipsar även på Instagram.

Emma Johansson bor på landet utanför Mantorp. Hon jobbar som vikarie på skolor och förskolor samtidigt som hon pluggar till barnskötare. Hennes intressen är såklart läsning och allt därtill, men även handboll och att pärla pärlplattor. Bokbloggen Systrarna böcker startade hon 2017 och startade samtidigt ett Instagramkonto. Nu är det mest Instagram som gäller, men det händer att ett blogginlägg kommer upp då och då.

Agnes Lindholm bor i Eskilstuna och läser första året på språk- och kommunikationsprogrammet på Mälardalens högskola med drömmen att i framtiden kunna jobba med böcker och text. Hon driver Agnes bokblogg sedan 2014 där hon skriver om böckerna hon läser, intervjuar författare och boktipsar. Hon finns även på Instagram. Agnes boktipsar även i radio hos P4 Sörmland varje vecka. Förutom böcker och läsning ägnar Agnes sin tid till att träffa kompisar, skriva och sjunga.

Varför har ni startat Unga läsare och vad ni har för planer framöver?

– Idén till Unga läsare föddes i en chattgrupp, för att vi alla tre tyckte det behövdes ett initiativ med unga bokälskare i fokus. Det finns så många communityn för vuxna som läser och även om också unga är välkomna är det svårt för oss att ta plats där. Med Unga läsare ville vi skapa en mötesplats för unga likasinnade, så vi kan lära känna varandra. Det finns ju tyvärr så få unga som läser och i den här digitala tiden såg vi en extra stor möjlighet att samla unga runt om i hela Sverige som gillar böcker.

I nuläget planerar vi en digital bokcirkel samt ett författarsamtal till början av nästa år. Därefter har vi flera liknande evenemang på gång, och förhoppningen är att vi snart ska kunna träffas på riktigt med fysiska författarsamtal, studiebesök med mera. Vi insåg också snabbt att Unga läsare inte bara behövs som en träffpunkt, utan också för att väcka debatt i frågor som ungdomsbokens status, hur man får fler att läsa och liknande. Vår vision är att både vara en gemenskap för unga läsare, och att kunna göra skillnad på ett större plan, genom att ge alla unga läsare en röst.

Agnes Lindholm står framför en bokhylla iklädd en t-shirt med Astrid Lindgren-tryck.

Agnes Lindholm

Många diskuterar nu har man ska få fler barn och ungdomar att läsa mer. Är ni bra på att få fler att läsa? Hur gör ni?

Lexie: På min bokblogg och mitt Instagramkonto tipsar jag om böcker och försöker inspirera unga till läsning, men jag gissar att de unga som skulle behöva ta del av mitt budskap allra mest inte hittar dit. Jag pratar även om böcker med de flesta som orkar lyssna, läser gärna synligt bland folk och så har det absolut hänt att jag gett bort böcker till kompisar och tjatat tills de faktiskt läst dem …

Emma: Jag försöker alltid få fler unga att läsa, kanske tipsa om någon bok hen kan gilla eller bara uppmuntra till läsning. Jag som jobbar inom skola och förskola ser tyvärr hur lite barn/unga läser. Det bästa är att jag kan tipsa eleverna om böcker som passar just dem. Det är bättre att läsa två sidor än inget alls! På Instagram tipsar jag om många olika böcker för att få en spridning.

Agnes: Mitt syfte med Agnes bokblogg, instagram och radioboktipsen är att nå ut med boktips för att alla ska hitta något som passar dem. Det finns så många olika typer av böcker och jag tror att man måste hitta en bok som passar en själv för att uppleva det roliga i läsning. Jag försöker att prata om böcker med alla jag träffar och sprida min läsglädje vidare. Men jag tror att det måste komma från en själv och inte som ett tvång om man ska bli en riktig läsare. Det jag kan göra är att försöka inspirera och visa hur roligt jag tycker det är med böcker så kanske det smittar vidare till andra.

Hur kan man få vuxna att läsa mer?

Lexie: Jag tror att det främsta skälet till att vuxna inte läser är att de inte tycker att de har tid. Därför är det avgörande att visa att en bok aldrig är slöseri med tid, utan i själva verket en investering. Böcker kan ge insikter och lärdomar på ett sätt som en Netflix-serie eller ändlöst Instagram-skrollande sällan kan. Att ”barn gör som vuxna gör” är också ett argument som är viktigt i den här frågan. Alla vill väl få barn att läsa mer?

Emma: Tiden! Prioritera läsningen och skapa sig tid. Många sitter med mobilen när de inte har något att göra. Ta istället upp en bok. Tyvärr är det ju inte så lätt. Det första problemet är väl egentligen att läsning är något som ”bara vissa gör”. Det känns väldigt tråkigt. Därför försöker jag uppmuntra alla till läsning genom att berätta om böcker och ge personliga boktips. Som sagt, det är bättre att läsa några få sidor än inget alls!

Agnes: Jag håller med Lexie och Emma om att man måste prioritera och ge läsningen tid för att hinna med. Många frågar mig hur jag hinner läsa så mycket och det är just för att jag väljer läsningen framför andra saker. Jag tror precis som Emma att personliga boktips är bra. Jag skulle också tipsa om ljudböcker om man känner att man har för lite tid eftersom man då kan göra något annat samtidigt som man lyssnar.

Alexandra Andersson står utomhus med en trave böcker i händerna.

Alexandra
Andersson

Kan ni berätta om något fint bokminne?

Lexie: 2015 åkte jag med mamma till Göteborg på min första bokmässa. Jag var nervös och vilsen, men mest upprymd. Att se massvis med bokälskare överallt fick mig att känna mig som hemma, och först då förstod jag att det verkligen finns fler än jag som älskar böcker.

Emma: När jag läste ut min första bok när jag var i 14-årsåldern. Jag har koncentrationssvårigheter och har haft det hela livet. När jag då läste ut den första boken i mitt liv var jag fast direkt.

Agnes: Ett av mina bästa bokminnen är från hösten 2016 då jag var ambassadör för Augustpriset. En av de nominerade böckerna var Ann-Helén Laestadius bok ”Tio över ett”. Jag läste den och tyckte mycket om den. Det var en så fin berättelse och jag kände igen mig mycket i huvudkaraktären Maja. När jag sedan var på Augustgalan och ”Tio över ett” ropades ut som vinnare blev jag superglad!

Vad får er att tappa läslusten?

Lexie: Böcker med ett tungt språk som inte inspirerar eller ger mig något i utbyte. Tack och lov har jag än så länge bara stött på ytterst få!

Emma: Böcker som jag inte har något intresse av får mig att tappa läslusten totalt. Jag är så dålig på att DNF:a*  böcker och då dödas läslusten ännu mer.

Agnes: Jag tappar också läslusten när jag läser en bok som inte är av min smak och som inte tilltalar mig. Men då är mitt bästa tips att lägga ner den boken och läsa något annat istället. Livet är för kort för att läsa dåliga böcker!

*DNF = did not finish

Länkar

Unga läsare på Instagram

Unga läsares medlemsgrupp på Facebook

En bild av en penna och texten "prenumerera på mitt nyhetsbrev".