Ta tunnelbanan till Tensta i sommar!

Leon Golub, Fångar II, 1989, olja på duk. Runo Lagomarsino, Las Casas is Not a Home, 2008–2010. Foto: Tensta konsthall

 

Tensta är en av mina favoritplatser i Stockholm, efter att ha bott och arbetat där i många år. Till alla som aldrig eller sällan varit där rekommenderar jag ett besök i stadsdelen, som ligger 20 minuter från T-centralen. Här kommer mina bästa tips på saker att göra under en dag i Tensta.

Prata med politiker

Just nu pågår Järvaveckan där du kan möta makthavare, mingla med vanligt folk eller få i dig en prisvärd måltid. Evenemanget är genialiskt placerat på Spånga IP, där segregationen byggt en av sina osynliga och samtidigt svårforcerade murar rakt genom Stockholm.

Besök konsthallen

Tensta konsthall kan du ända fram till den 22 september se utställningen ”Migration: Spår i en konstsamling” Jag tillbringade ett par timmar där med min son och blev starkt berörd både av verken – från allmoge till Syrienkriget – och av texterna om konstnärerna.

Shoppa på Livstycket

Verksamheten på Livstycket kombinerar språkundervisning med mönsterkonstruktion. Kliv in i butiken på Tenstagången 20 och köp en ny grytlapp, handduk eller bricka.

Käka kryddig mat

Bästa indiska maten i hela Stockholm finns kanske hos Punjabi Masala på Tensta allé 48. På menyn finns många goda vegetariska rätter. Glöm inte att beställa naanbröd till maten!

Möt mammuten i tunnelbanan

Missa inte Helga Henschens konst i tunnelbanan – här finns pingviner, poesi och slagord på olika språk, djungelväxter och en mammut som klivit genom tiden. Om du blir riktigt begeistrad kan du sedan gå med i Helga Henschens vänner, som även säljer vykort, affischer och böcker.

BONUS: Godsaker och gårdar

Om du har gott om tid kan du även gå förbi baklavabageriet Stockholms Sweets på Glömmingegränd 18 och köpa sötsaker i lösvikt. Sedan fortsätter du ut på Järvafältet, förbi Järva Folkets Park och vidare till Kista där tunnelbanan tar dig in mot stan igen.