Lever du? – lättläst av två författare

lever_du-kopia

Kommer i januari 2017 på Vilja förlag

Det finns många böcker med fler än en författare. Men kanske är det här den första där två författare har skrivit en skönlitterär bok på lättläst svenska tillsammans. Det var Annelies idé. Christina trodde att hon var en ensamvarg, men så kom berättelsen till oss. Två karaktärers röster, två författare. En afghansk pojke på flykt och en mamma som letar. De har tappat bort varandra. Vi skrev en röst var.

Vi har båda träffat många personer som pojken i boken. Annelie som lärare, Christina som journalist. Båda har vi engagerat oss som volontärer. Vi möter de afghanska ensamkommande pojkarna i svenska klassrum och slås av deras brinnande ambition att utbilda sig, av deras artighet och värme. 2014 besökte Christina Afghanistan och greps av skönheten i detta karga och fattiga land där många har det mycket svårt och det är farligt att leva.

Aldrig tidigare har så många varit på flykt i världen. 60 miljoner, varav hälften är barn. Sverige vill skicka tillbaka ensamkommande barn till Afghanistan, ett land som UD helt avråder svenskar från att resa till. Är det skillnad på människor och människor? BTJ skriver om boken: ”Moderns och barnets parallella berättelser flätas kronologiskt boken igenom, vilket skänker ett tydligt spänningsdriv åt denna tungt mardrömslika och hjärtskärande skildring kring ett av vår tids mest alarmerande katastroftillstånd.”

Vår förhoppning är att boken Lever du? ska leda till samtal och ökad förståelse för vad det innebär att vara ett ensamkommande flyktingbarn.
/Annelie Drewsen & Christina Wahldén