När ska man skriva gratis?

IMG_8691

Selfie på Södertörn. Karin Milles är docent i svenska och har skrivit en rad böcker, senast biografin ”Agneta Horn – ett liv i trettioåriga krigets skugga”.

I flera år har jag haft nöjet att vara en av gästföreläsarna på en kurs i kreativt skrivande på Södertörns högskola. Min föreläsning är 2 x 45 minuter och handlar om hur man kan försörja sig på att skriva. Utifrån mina egna erfarenheter berättar jag om att frilansa som journalist, att få sitt första bokmanus antaget och vad som är viktigt att ha koll på när det gäller förlag, avtal och pengar.

I tisdags var det dags igen. Ännu en klass med drömmar om att skriva romaner, dramatik, lyrik, reportage och andra viktiga texter lyssnade och ställde bra frågor. Min ambition är alltid att det ska bli ett samtal, och många gånger finns personer i klassen som kan bidrag med insikter utifrån sina egna erfarenheter.

Den här gången talade vi bland annat om – och i så fall när – det är okej att skriva gratis. Många som drömmer om att skriva har gjort det. Några av studenterna menade att det kan vara okej när man behöver arbetsprovet eller en punkt på sitt CV, andra tyckte att kontakterna man kunde få var värdefulla. Men vi var överens om att det är något man gör en eller två gånger, sedan begär man arvode.

För min del tycker jag även att man det kan finnas anledning att skriva texter gratis när man gör det av en personlig övertygelse. Så är det väl när man sätter sig och skriver en roman – man har en stark vilja att berätta något? Det kan vara på samma sätt med andra slags texter. Att arbeta ideellt med skrivande, till exempel med en tidning, också vara något man bestämmer sig för att göra under en tid. Det ger inte bara erfarenheter, arbetsprover och ord att skriva på CV:t – utan bidrar förhoppningsvis till ett gott syfte.

Stort tack till Södertörns högskola och Karin Milles som bjöd in mig. Hoppas vi ses igen!