Ännu en märklig refusering

Nina skriver att hon fått en standardrefusering från ett förlag som tackar nej till utgivning efter att han ”läst hennes manus med intresse” – när hon inte ens skickade något manus.

Exakt samma sak hände mig igår. Ett mejl trillade in från ett förlag jag har varit i kontakt med vid flera tillfällen. Senast skickade jag in ett förslag på en faktabok jag skulle vilja skriva. Det var inget manus, utan en skiss på vad boken skulle ta upp, vilket målgruppen var och hur den skulle vara strukturerad. Jag nämnde också att jag redan givit ut två böcker på ett annat förlag.

Här är svaret:

Hej Annelie,
Vi har nu läst och diskuterat ditt manus ”Inte så fort, Adam!” som du har haft vänligheten att sända oss för en eventuell utgivning.

Vi har läst det med intresse men kan tyvärr inte passa in det i vår utgivning och har därför beslutat oss för att tacka nej till ditt erbjudande om publicering.
Vi hoppas att du har förståelse för att vi inte kan ge ett mer utförligt omdöme, vilket beror på att vi får in så många manus.

Vi tackar för att vi har fått läsa ditt manus.

Med vänlig hälsning
Manusgruppen

Jag blir bara förbryllad. Vad är det egentligen de har läst? Diskuterat? Vad är det de tackar nej till? Jag skrev tillbaka och bad dem förtydliga.

Det lustiga är att det är samma förlag som tidigare i år gav mig en rekordsnabb refusering med en kort personlig kommentar. Min slutsats är att om man lyckas hålla kommunikationen direkt med förläggaren öppen så kan man ha tur och få ett personligt mejl. Om man hamnar i samma hög som alla andra manus är det i princip kört. Någon bläddrar i bunten och trycker på skicka-knappen för standardrefuseringen. Vem bryr sig om det råkar bli fel titel, fel manus eller fel person som får ett nej tack?

4 Comments

  1. Pinsamt! Bra att du postar det, då vet man vilken sorts formuleringar man ska känna igen som kod för ”vi orkade inte läsa ditt manus”. 😛

  2. Anonymous

    Förlaget borde i alla fall se till att stryka formuleringen ”Vi har nu läst och diskuterat ditt manus..” Det kan inte ha lästs och diskuterats så himla mycket om de inte ens har koll på att det a) inte var ett manus du skickat in och b) titeln de nämner är din redan utgivna bok. Hallå! Hemskt pinsamt för förlaget.

    Ja, jag håller med. Det låter som man måste hitta någon personlig kontakt på förlaget för att ha en chans att de läser det man skickar in. Det är kanske svårt att få till, men inte helt omöjligt tror jag. Jag har tagit kontakt med flera förlag bara för att presentera mig och ställa lite frågor. Mitt favoritförlag skickade ett automatreply så där var det inte ens någon människa som läste mitt mail. Men på ett par andra förlag fick jag vänliga svar och kände mig välkommen att skicka in mina manus.

    Sofia

Comments are closed.