Skål!

Äntligen fick den där flaskan komma fram från sitt gömställe. 
I helgen har jag firat. 
Både födelsedagar i familjen och framgångar i skrivarlivet. 
(I morgon berättar jag mer.)

Ett pris

Tack Titti för den här fina utmärkelsen! Det är alltid lika roligt med uppmuntran och uppskattning.

Reglerna är som följer:

  1. Tacka den du har mottagit prisen ifrån.
  2. Kopiera prismärket till din blogg.
  3. Berätta vilka 3 författare du räknar bland dina favoriter, och nämn en favoritbok per författare.
  4. Skicka awarden vidare till 5 mottagare som du tycker förtjänar den.

Inte helt enkelt, men här kommer tre författaren som har betytt mycket för mig:

Sylvia Plath – under en period i gymnasiet läste jag allt jag kom över av eller om Plath. Det började antagligen med The Bell Jar, men starkast intryck på mig gjorde de många brev hon skrev hem och som publicerades i volymen Letters Home.

Ett liknande intryck gjorde Sonja Åkesson på mig, med sina poetiska och träffande beskrivningar av en kvinnas vardag. Precis som med Plath finns en brevvolym som jag läste under gymnasiet och som jag fyndade på bokmässan, där hon och vännen Bengt Martin utbyter tankar om livet.

Till sist ska en man få vara med: Stig Dagerman. Jag hittade hans novell Att döda ett barn i någon samlingsvolym hemma hos mamma och pappa när jag var yngre. Blev betagen. Sedan läste jag hans poesi. Köpte ett kassettband där han själv läser sina dikter. Är fortfarande helt såld. Vilken begåvning.

För den som vill tolka mina val finns det nog mycket att hämta. Tragiska livsöden, melankoli och en litterär mångsidighet som tilltalar mig.

Nu ska priset skickas vidare till fem bloggare som förtjänar det. Alltid lika svårt. Därför väljer jag att skicka den vidare till alla bloggare som skriver på romaner, barnböcker eller noveller med förhoppningen om att en dag bli utgivna. Tack för att ni delar med er av framgånger och motgångar, och för att jag får vara med i den fina författarwannabe-gemenskapen!

En liten utmärkelse

När jag kom hem från min joggingrunda i morse upptäckte jag att jag hade fått en utmärkelse av en namne: Annelie som bloggar från Australien. Tack för det!

Meningen är att jag ska nominera sju nya bloggare och skriva sju intressanta saker om mig själv. Med tanke på att utmärkelsen har farit runt en tid gissar jag att flera av de bloggar jag gillar redan har uppmärksammats och avstår därför att nominera fler. Mina favoriter finns i kolumnen till höger, som fylls på hela tiden.

Då återstår alltså sju intressanta saker om mig själv. 

1. Jag åkte på språkresa med en kompis till England när jag var 14. I samma grupp fanns en kille som vi både blev lite förtjusta i. Idag är han en mycket uppmärksammad svensk författare. Och min förtjusning har övergått i beundran.

2. När jag var 19 stack jag till Mexiko utan att kunna ett ord spanska. Eller jo förresten, jag kunde säga ägg, tack och dolkstöt.

3. Mitt första barn fick jag när jag var 22. Hon döptes efter en finlandssvensk författarinna.

4. Mitt andra barn föddes hemma. Det var inte planerat, men det gick bra ändå.

5. Om jag fick ett tredje barn är jag rädd att det skulle födas i kön på Konsum, eftersom det gick så fort med tvåan.

6.  Jag tar snart en lärarexamen, men är osäker på om jag vill jobba som lärare. Det finns så mycket annat som lockar.

7.  Jag är övertygad av att jag kommer att nå mina mål, men även öppen för möjligheten att jag lider av hybris.

Detta är jag

Hur ser jag egentligen ut? Tja, ungefär så här. I alla fall i min sons ögon. Notera hans effektiviserade stavning av mitt namn.