Prinsen av Porte de la Chapelle

”Idag är det lördag och jag ska fly från Sverige. Det låter helt skadat. Det borde inte finnas ord för det som händer nu. Men orden finns och allt är på riktigt. Tankarna radar upp sig, kommer av sig själva. Orden poppar som popcorn i skallen. Asyl. Avslag. Albin.”

Efter tre år i Sverige blir Salar tvungen att lämna allt. Vad väntar honom nu?

Prinsen av Porte de la Chapelle är en fiktiv berättelse som bygger på verkliga omständigheter.

Rabén & Sjögren, januari 2021
Läs mer på:
www.rabensjogren.se

Boken belönades med Nils Holgersson-plaketten 2022.

Prinsen av Porte de la Chapelle finns även på danska och persiska samt i en lättläst bearbetning.

På förlagets webbsida finns en lärarhandledning till boken.

Sagt om boken:

Det här är en roman med gedigen research på botten, men som aldrig känns faktatyngd eller undervisande; det är skönlitteratur, och språket är vackert och smutsigt, realistiskt och poetiskt. Drewsen river loss glimtar ur andras liv och presenterar dem växelvis i myllrande, färgstarka sekvenser och i glesa, nakna treradingar. Det är effektfullt och förfärligt.
Stina Nylén, GP

Jag imponeras av det laddade språket som är tillsynes enkelt, men i själva verket rymmer både klarhet, sorg och ilska. Bitvis är de korta meningarna ren poesi. Texten gestaltar människor och miljöer med en effektiv exakthet och energi. Här har många moderna författare något att lära.
Cecilia Östlund, Opsis

En av vårens bästa barnböcker.
TT

Jag önskar att berättelser av de drabbade själva skulle få egna böcker, men Annelie Drewsens berättelse utifrån intervjuer är inget mindre än ett måste i väntan på att de kommer.
Viveca Bladh, Kulturnytt i P4

Annelie Drewsen skriver fram Salars tillvaro med en trovärdig och stundtals även poetiskt lätt hand.
Emma Holm, Dagens Nyheter

Det är en enkel, direkt och mycket drabbande berättelse Annelie Drewsen har skapat, och det märks att hon vet vad hon skriver om.
Ella Andrén, Dagensbok.com

Drewsen visar att allt inte bara är mörker, det finns också hopp, glädje och ett jävlar anamma hos hennes unga karaktärer. Det finns det också hos Salar. Och någonstans i slutet av romanen väcks en tillförsikt om en ljusare morgondag.
Carolina Thelin, Opulens

Det är en drabbande läsupplevelse som ger insyn, gör avtryck och är omöjlig att lägga ifrån sig. Läs den! (…) Det här är en bok som jag vill sätta i händerna på alla från ca 13 år och uppåt. (…) Språket är rakt, ärligt och drabbande med både närvaro och driv framåt. Jag gillar uppriktigheten som blir ett slag i magen och jag imponeras hur väl de olika miljöerna och människorna beskrivs.
Agneta Norrgård

Boken får mig att fundera över vårt samhälle och den hårfina skiljelinje som finns mellan att ’passa in’ och att ’stå utanför’. Boken väcker också många frågor och jag hoppas att dessa fångas upp i klassrum runt om i Sverige. Det är en bok som man behöver få samtala om. Prinsen av Porte de la Chapelle är en viktig bok som ger nya perspektiv på vad det innebär att vara ung i dagens Europa.
Jenny Edvardsson

Jobbigt, påfrestande och väldigt angeläget
Vi läser

”Det här är en liten pärla med stort innehåll.”
Madelene Wallinder, Mitti

Författaren Annelie Drewsen har skrivit en mycket stark bok som väcker vår medmänsklighet. Det går inte att förbli oberörd. (…) Det är mycket välskrivet och gripande (…) Ett tungt ämnesval, men skrivet med mycket värme och omtanke, utan att hänga ut någon. Den går rakt in i hjärtat. Läs, ta in och vänd inte bort blicken! Helhetsbetyg: 5.”
Annika Lundeberg, BTJ

Jag rekommenderar alla att läsa boken, oavsett ålder. Ungdomar såväl som vuxna, bör ge boken en chans. Det väcker nya känslor och tankar när man får läsa om något som sker i vår nutid, men som man inte direkt tänker på. Många som bor i Järva känner eller har känt förmodligen någon som fått sin asylansökan avslagen, därför kan det vara lägligt att läsa denna bok och få uppleva hur de känns att söka efter ett nytt hem.
Fatma Qureshi, Nyhetsbyrån Järva

Vi behöver fler röster som talar för de som själva inte blir lyssnade på och det gör Drewsen med den äran. Prinsen av Porte de la Chapelle är en fin och välskriven bok, men den är kanske framför allt en viktig bok som jag hoppas når många.
Linda Odén, Enligt O