Apropå omslag. Och titlar.

@font-face { font-family: ”Times New Roman”; }p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal { margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: 12pt; font-family: ”Times New Roman”; }table.MsoNormalTable { font-size: 10pt; font-family: ”Times New Roman”; }div.Section1 { page: Section1; }

När jag var på universitetsbiblioteket tidigare i veckan kunde jag inte motstå den här boken:
Jag fastnade för både omslaget och titeln och var tvungen att gå fram och känna på den. Öppnade pärmen och läste på insidan:
In this fiercely original and audacious work, George Steiner tells of seven books which he did not write. Because intimacies and indiscretions were too threatening. Because the topic brought too much pain. Because its emotional or intellectual challenge proved beyond his capacities.
The actual themes range widely and defy conventional taboos: the torment of the gifted when they live among–when they confront–the very great; the experience of sex in different languages; a love for animals greater than for human beings; the costly privilege of exile; a theology of emptiness.
Yet a unifying perception underlies this diversity. The best we have produced,  or can produce, is only the tip of the iceberg. Behind every good book, as in a lit shadow, lies the book which remained unwritten, the one that might have made the difference.
Jag tänker på mina egna oskrivna böcker. De är många. Vissa av dem måste jag skriva. Andra har ännu inte fått fäste i mig, men jag känner att de rör sig i utkanterna av mitt medvetande. Hittills vet jag att en bok kommer att födas ut i världen och beredas plats på en och annan bokhylla. Vad som händer med resten återstår att se. Jag ska göra mitt allra bästa för att de också får gå samma öde till mötes.
På nätet upptäcker jag att boken även har ett annat omslag, som jag gillar ännu mer än den ovan. Snacka om att gestalta en idé på ett träffande sätt: 
Ärligt talat tror jag inte att jag kommer att läsa boken. 
Men jag gillar att den finns.

7 Comments

 1. Visst är det en härlig känsla, att ha alla de där böckerna inom sig. Det är bara att sätta sig och skriva dem. En efter en. 🙂

 2. Jag vet precis hur det känns. Har en pärm full med de där böckerna. Men några av dem kommer förr eller senare att realiseras. Det lovar jag.

  Och jag älskade omslag nr2. Helt briljant!

 3. Malin: Minst 🙂

  Anneli: Ja. Men jag vet inte om det är så bara…

  Oskar: Visst är det briljant. Så konkret men ändå subtilt, och väldigt vackert.

 4. Annika: Precis. Men har man gillat annat av samma författare kanske det kan vara något. Personligen har jag ingen aning om vem han är.

  Maria: Frestande var ordet. Precis så som man vill att alla ens egna omslag ska vara, antar jag.

Comments are closed.