25 frågor om mitt skrivande

@font-face { font-family: ”Times New Roman”; }p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal { margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: 12pt; font-family: ”Times New Roman”; }table.MsoNormalTable { font-size: 10pt; font-family: ”Times New Roman”; }div.Section1 { page: Section1; }

Liza på Språkmakargatan har satt ihop en fantastisk enkät om skrivande. Här är mina svar. Och jag hoppas att alla som läser detta svarar i sina egna bloggar. Orkar inte räkna upp era namn, men om du undrar vem jag syftar på så är det dig!
1. Hur gammal var du när du lärde dig att skriva?
Fem-sex, kanske. Kunde i alla fall läsa och skriva när jag började skolan, och då var jag sju.
2. Tyckte du om att skriva uppsats i skolan? Kommer du ihåg något du skrev under skoltiden t.ex. en uppsats eller berättelse. Vad handlade den om?
Tyckte jag om att skriva uppsats… eeh, tycker Christer Björkman om schlager?
Jag minns många av mina uppsatser. En som jag nyligen grävde fram i mina föräldrars källare handlade om min mormor. Väldigt kul att ha kvar, nu när mormor är borta. Kanske lägger jag ut den på bloggen någon gång.
3. Hur kommunicerar du bäst – muntligt eller skriftligt?
Men mina närmaste vänner, mina barn: muntligt. Med okända, avlägsna eller otrevliga personer: i skrift. Om jobbiga saker: definitivt i skrift. Måste jag prata om det känns det bättre om jag först har skrivit vad jag ska säga.
4. Har du skrivit dagbok någon gång? Berätta någonting om ditt dagboksskrivande.
Ja, i perioder alldeles för mycket. Har en låda gamla dagböcker i förrådet. När jag flyttar till hus ska jag köpa ett eldsäkert kassaskåp att förvara dem i – så viktiga är de för mig. Kanske stoff för framtida romaaaner?
5. Har du någon skrivande förebild? Vem?
Sona Åkesson, Jenny Diski, Stig Dagerman, Siv Widerberg, Gunilla Lundgren, Lena Andersson, Nam Le… ska jag fortsätta?
6. Vänsterhänt eller högerhänt?
Höger.
7. Vad karakteriserar dig som skribent? Styrkor och svagheter? (Skriver du snabbt? Långsamt? Kontrolläser du din text under skrivandets gång eller efteråt? Kontrolläser du överhuvudtaget? Skriver du bra under press t.ex. om du har en deadline? Skriver du kortfattat eller har du svårt att begränsa dig? Föredrar du att skriva på dator eller för hand?)
Skriver hela tiden, i huvudet. Snabbt, när det väl är dags att fästa på pappret. Redigerar ofta genom att skriva om allt från början, då texten redan finns lagrad i mig men kan ges en bättre form. Mina svagheter är rubriksättning och alldeles för många slarvfel, eftersom det ofta går lite för snabbt med tangenterna.
8. Vilken text, av allt du har skrivit under årens lopp, är du mest nöjd med?
Oj, vilken svår fråga. En text jag är väldigt nöjd med att jag skrev är från min gamla blogg om Tensta. Trots att det har gått drygt fyra år sedan jag skrev den, tycker jag fortfarande att det är en viktigt text. Jag hoppas att fler läser den: Jag är en tenstabo.
9. Har du upplevt ett riktigt skrivflow (dvs. när du har varit så inne i skrivandet att du glömt bort tid och rum) någon gång? Berätta!
Ja, varje dag med mitt nya manus. Jag vill inte göra nånting annat än att skriva/redigera det. Jo, möjligtvis #prataomdet. Manuset, alltså.
10. Har du upplevt en rejäl skrivkramp? När? Hur kändes det?
Inte vad jag kan dra mig till minnes, men det kan bero på selektivt minne.
11. Har läst en text som du önskar att du hade skrivit själv? Vilken? Varför?
Nej, jag siktar på framtiden och gör mitt bästa för att hela tiden höja ribban för mig själv.
12. Vilken typ av text tycker du bäst om att skriva (t.ex. novell, krönika, blogginlägg osv)?
Hm, jag gillar att skriva brev. För hand. Långa brev. Som ska färdas i ett kuvert till avlägsna länder.
13. Feedback: Minns du något som en responsgivare har tipsat dig om (vad gäller ditt skrivande). Har du fått respons som du aldrig kommer att glömma?
Ja, jag har två responstillfällen som av någon anledning bitit sig fast i minnet. Det första var i femte klass när jag hade skrivit en novell (fast det kanske kallades uppsats då) om en kille som hette Malcolm. Läraren skrev snälla ord och kommentaren ”Kanske ett blivande författarämne?” Jajamensan, tänkte jag då. 
Det andra var på universitetet när jag skrev min kandidatuppsats och min handledare i slutskedet gav mig ganska hård kritik, vilket innebar omskrivningar av slutsatser och diskussion. Det var första gången jag upplevde att någon annan hade högre krav på mitt skrivande än jag – en mycket lärorik och nyttig upplevelse. Uppsatsen blev väldigt mycket bättre till slut.
14. Har du författardrömmar? Har du påbörjat en roman någon gång (och kanske avslutat den?)
Svar ja. Fastän jag inte drömmer om att skriva romaner först och främst har jag gjort ett försök i NaNoWriMo förra året.
15. Har du varit med i en skrivtävling?
Lite halvhjärtat några gånger. Inte min grej. 
16. Har du blivit publicerad någon gång?
Ja, första gången i KP, nu mer regelbundet i en rad olika tidskrifter, eftersom jag försörjer mig som frilansskribent.
17. Bloggar du? Vad tycker mest om att skriva om i din blogg – har du ett favorittema?
Ja, jag bloggar (uppenbarligen).  Jag tycker mest om att skriva om mig själv. Är det inte därför man bloggar?
18. Hur ser din handstil ut? Beskriv!
Lynnig, lömsk och lite stoppig? Nej, jag vet inte.
19. Var hittar du inspiration till ditt skrivande? När blir du inspirerad att skriva?
Överallt. Hela tiden.
20. Vad tycker du är svårast med att skriva?
Att sluta. Att inte hitta rätt ord (men det brukar synonymer.se hjälpa mig med!)
21. Var sitter du helst när du skriver? Har du en favoritplats?
Vid en dator. En strand funkar också bra. Eller en sten. Eller sängen. Eller ett café. Men jag drömmer om en egen skrivarlya i ett skogsbryn.
22. Har du några favoritord när du skriver s.k. “darlings”?
Ja, i mitt nuvarande manus är det lite för många ”plötsligt”. Alternativ, tack!
23. Är du en språkpolis? Brukar du reagera på andras skrivande? Har du några “allergier” när du läser andras texter? Vilka?
Ja, jag är en riktig språkpolis. Jag skulle kunna ge många exempel, men jag nöjer mig med:
1) Ett par = TVÅ. Inte tre. Eller fyra. Då säger man några. Alltså: jag ska resa bort ett par dagar betyder TVÅ dagar. Inget annat. 
2) Särskrivningar är en vidrighet som måste utrotas. Skjut mig om jag särskriver.
24. Gemensamma skrivprojekt: Är du duktig på att skriva tillsammans med andra t.ex. grupparbeten?
Hm. Om jag får bestämma brukar det gå bra. (Tycker i alla fall jag.)
25. Vilket språk föredrar du att skriva på?
Mitt modersmål.

11 Comments

  1. Förresten, apropå det där med ett par, jag har tänkt på det många gånger för det används ju jämt. Jag själv har kommit på mig själv att använda det men tyckt att det blir ju konstigt. förstår din irritation.

  2. Underbara svar! Kul att du ville vara med!

    Om du har tid kan du väl bara justera ett litet fel som har letat sig in i en av mina frågor. Det ska stå för hand i fråga 7 och inte förhand. 🙂

Comments are closed.