Full pott för höstens böcker

I höst har jag släppt två lättlästa böcker som har fått fina omdömen från BTJ. Det blev faktiskt full pott: 5 av 5 i sifferbetyg för båda böckerna!

Den femte delen i serien om Amina heter Vi är bäst, Amina! och recenserades av Staffan Engstrand i BTJ-häfte nummer 20/19. Han skrev bland annat: ”Det har hela tiden varit en fröjd att följa Aminas utveckling genom varje del i denna serie, som nu är framme vid nummer fem.” Han berättar om handlingen, där Amina blir utsatt för rasistiska påhopp av en lagkamrat i landslaget, och avslutar:

Detta är så fint berättat. Anslaget är lättsamt, dialogen övertygar och det psykologiska spelet har en självklar trovärdighet.  (…) Annelie Drewsen skriver initierat om friidrott och sport, men också om Aminas problem att acklimatisera sig i det svenska samhället. Vi är bäst, Amina! är en mycket bra bok. Helhetsbetyg 5 av 5.

Självklart är det alltid roligt att en bok blir uppskattad, men den här gången blir jag extra glad. Det var en svår bok att skriva på flera sätt. Dels krävdes mer research än vanligt för att kunna skriva om ett internationellt mästerskap. (Tack till landslagstränare Karin Olsson Westergren och tävlande Wilma Rosenquist som svarade på alla mina frågor!) Dels var det svårt att skriva en så kort bok om ett allvarligt ämne, utan att hemfalla till stereotyper.

Tillsammans med Katarina Lycken Rüter har jag skrivit en lättläst biografi om Raoul Wallenberg, som även den fick högsta betyg av BTJ. Sammanlagt blir det alltså betyget 10 av 10 till höstens böcker. En riktig glädjeinjektion att ta med in i arbetet med kommande böcker!