De svåra valen mellan de och dem

Ibland är det svårt att avgöra om det ska vara de eller dem i en mening. Grundregeln är enkel: Är det fråga om ett subjekt ska det vara de, medan dem används om det är ett objekt. Lättaste sättet att avgöra vilken form är att byta ut orden till ett annat pronomen, till exempel jag/mig. De = jag, dem = mig.

Men det är inte alltid så enkelt. Eva ställde en klurig fråga till mig en kommentar. Titta på följande mening. Ska det vara de eller dem?
”Man bör skriva så av respekt för d… som råkat ut för övergrepp.”
Spontant tänker jag som Eva, att det ska vara dem. Varför? För att man är subjekt och det andra borde vara objekt. Men är det verkligen så?

Nja. Inte riktigt. För i det här fallet är de inte ett pronomen, utan bestämning till ett underförstått substantiv. I det här fallet substantivet personer eller liknande.

Alltså:

”Man bör skriva så av respekt för de personer som råkat ut för övergrepp.”

Men så stryker vi ordet personer och voilà:

”Man bör skriva så av respekt för de som råkat ut för övergrepp.”

Håller ni med?

En längre artikel i ämnet hittade jag här.

3 Comments

  1. Tack för svaret Annelie!

    Din uppställning var klockren, men jag får läsa artikeln ett par gånger till för att allt han säger ska trilla på plats.

    Men angående att han i inledningen skriver att man kan skriva både ”till de som” eller ”till dem som” och att dem skulle vara det gammaldags sättet – kan man inte även i detta fall lägga till ordet personer efter de och därmed utesluta möjligheten att använda dem?

    Eller är det så att man faktiskt kan välja vilket som i exemplet ovan utan att det blir inkorrekt – och även i mitt exempel?

  2. Ja, och så har du en trygg lärarutstrålning som lugnar mig lite nu när jag är lite skör (haha) eftersom jag inte har totalkoll på precis just det här – det har gäckat mig ända sedan jag skrev en uppsats om Cindy Sherman på konstvetenskapen och fick tillbaka ett 'dem som' stuket och utbytt mot ett 'de som'. Gammalt trauma för en språkälskare(tidigare även språkpolis om vi ska vara ärliga).
    🙂

Comments are closed.