”40 procent av texten är överflödig”

I senaste numret av tidningen Skriva delar fyra författare med sig av en rad intressanta tips i artikeln ”Ge ditt skrivande en vitamininjektion”. Stewe Claeson säger en sak som jag fastnar särskilt för. Han betonar hur viktig det är att rensa i texten och påstår att ”alla texter är ungefär 40 procent större än de borde vara”.

Nu när jag sitter med ett manus framför mig som ska redigeras kan jag inte släppa siffran 40 procent. Tänk om jag skulle kunna stryka nästan hälften och fortfarande ha kvar storyn. Tanken kittlar. Han har nog rätt, tänker jag. Varje ord i manuset måste ha en ”inre nödvändighet”, det ska inte gå att slita några stycken ur min text utan att den blir förändrad.

Nu återstår bara den knepiga biten: att identifiera de 40 procent av texten som är överflödig.

2 Comments

  1. 40%

    Det var ganska brutalt. De författare jag hört diskutera detta har pratat om 10-20%. Men det beror nog också på i vilket skede manuset är. Kanske 20 % på ett råmanus och närmare 10% på ett mer slipat manus.

    Men 40%? Bah… det tror jag ärligt talat inte på. 😉

  2. Det kanske är lite i överkanten, men jag tror att många texter skulle kunna kapas betydligt mer än vad skribenten tycker 🙂

    När jag skriver tidningsartiklar händer det ibland att redaktörerna stryker delar i texten utan att det händer något med läsbarheten. Att jobba med en skicklig redaktör är oerhört givande för både det egna skrivandet och texten!

Comments are closed.