En vanlig arbetsvecka

Hur sen en vanlig arbetsvecka ut för en skrivande person? För min del såg förra veckan ut så här:

MÅNDAG
Åker till jobbet på morgonen. Under hösten vikarierar jag som redaktör för tidningen LÄRA som ges ut av utbildningsförvaltningen i Stockholm stad. På fredag ska mitt första nummer av tidningen gå till tryck, så jag har en intensiv arbetsvecka framför mig. Under dagen hinner jag bland annat med ett möte med en kollega och ett lunchmöte med en frilansskribent.

På kvällen ordnar jag det sista med den presentation jag ska hålla för studenterna på en skrivarkurs på onsdag. Stänger in mig i sovrummet och övar en stund på vad jag ska säga medan resten av familjen ser på tv.

TISDAG
Fortsätter förberedelserna för tryck av tidningen. Det är många sidor som ska korrläsas, så det blir en del mejl och telefonsamtal med justeringar. Dessutom planering inför nästa nummer. Går igenom det med en kollega.

Under dagen plingar det till ganska många gånger i min mobil. Jag får bland annat mejl från förläggaren på Rabén & Sjögren om hur jag laddar ner friexemplar av Stella skaffar ett syskon som e-bok. Testar när jag kommer hem och visar familjen. Dessutom mejl från redaktören för min kommande bok, som har fått en redigerad version av manuset: ”Rackarns så bra texten blev. Fick faktiskt gåshud när jag läste den nu!” Jag blir glad och hoppas att fler ska ha samma läsupplevelse.

På kvällen stänger jag in mig en stund för att öva mer på mitt framträdande. Känns lite larvigt att sitta och prata för mig själv, men jag vet att det blir bäst om jag övar i förväg. Dessutom är det alltid svårt att uppskatta hur lång tid det tar utan att faktiskt säga det man har tänkt.

ONSDAG
Min frilansdag. Jag åker pendeltåg till Flemingsberg och letar mig fram till rätt rum på Södertörns högskola. Läraren för kursen hjälper till att koppla in det tekniska. En kvart före utsatt tid börjar studenterna droppa in. Mellan 10 och 12 kör jag sedan mitt program. Det är roligt och studenterna kommer med många bra frågor. Jag hinner inte säga allt jag har tänkt. Två personer kommer fram efteråt och säger att de verkligen uppskattade mitt besök.

Tar pendeltåget hem. Är hungrig men bestämmer mig för att äta hemma. Det blir en sen lunch, sedan intensivt arbete med en annan tidning jag arbetar med ideellt. Inte idealiskt att skicka två tidningar till tryck samma vecka, men det är inget jag kan göra något ut just nu. Kraschar i säng en stund på eftermiddagen av trötthet. En tupplur gör susen.

Post från Nypon förlag med biljett till bokmässan. Får idén att lotta ut den på bloggen och mejlar förlagschefen om det.

Föräldramöte på barnens skola på kvällen. 

TORSDAG
Tillbaka till jobbet med LÄRA. Inser att det inte var idealiskt att vara borta en dag mitt i veckan när tidningen ska till tryck. En hel del att fixa med. Lunchmöte med ännu en frilansskribent blir ett trevligt avbrott i stressen. Korrmöte med formgivaren på eftermiddagen. Sedan tillbaka till jobbet och fix med det som behöver åtgärdas. Är kvar på jobbet ganska sent.

Kommer hem och arbetar med tidningen jag arbetar ideellt med. Får mejl från läraren på skrivarkursen jag var på igår: ”Ville bara än en gång tacka för din föreläsning igår. Den var verkligen bra, och jag hör alltså gärna av mig framöver för att boka in dig igen! (Och din bok om Stella! Jag passade på att läsa den på vägen hem, du kan ju gissa om jag fick sitta och kämpa med tårarna på tunnelbanan …)!”

FREDAG
Dagen då tidningen ska gå till tryck. Fortfarande saknas en text. Tiden går. Det blir eftermiddag. Till sist kommer texten och jag får korrläsa och göra justeringar i raketfart. Skickar texten till formgivaren som stoppar in den i tidningen och skickar en ny pdf-fil: ”Detta går till tryck.” Kommer hem och ser att mina nya visitkort har kommit med posten.

LÖRDAG
Är med familjen, äter surströmming och fakturerar. Lägger upp tävlingen på bloggen. Min dotter har en kompis på besök som undrar om jag skriver på en ny bok.

SÖNDAG
Ännu en dag med familjen. Springer 5 km. Har kontakt med en formgivare om att snygga till min hemsida. Missar Babel med två av mina favoritförfattare. Undrar när jag ska få tid att se det…

Summering: Mycket jobb hela veckan, väldigt lite skrivande. Det är mycket annat som tar tid om man ska leva på sitt skrivande: administration, kontakter med uppdragsgivare och folk att samarbeta med m.m. Samtidigt har jag under veckan fått flera bekräftelser på det jag gör, vilket gör mig väldigt glad. Tänker att jag får hitta tid att faktiskt skriva en annan dag. Kanske i morgon…

*

Hur ser din arbetsvecka ut? Jag är nyfiken på hur ni andra som skriver, antingen på fritiden eller som heltidssysselsättning, får det att gå ihop. När hittar ni tid att faktiskt sitta ner och skriva?