De dödas dag

Bild: Etnografiska museet

Nu när alla pratar om Alla helgons dag och Halloween vill jag påminna om en annan besläktad högtid. De dödas dag firas av en stor del av den mexikanska befolkningen och uppmärksammas alltmer i omvärlden. I Sverige firar föreningen Amigos de México varje år De dödas dag på Etnografiska museet i Stockholm.

Eftersom min man är från Mexiko brukar vi gå till museet,  mest för att höra mexikansk mariachi-musik, köpa de dödas bröd och träffa andra svensk-mexikanska familjer. Är du i Stockholm till helgen kan jag rekommendera ett besök. Kanske ses vi där? 

Lästips: Boken Día de muertos: de dödas dag i Mexiko är mycket läsvärd och ger både en historisk bakgrund och många fina berättelser om sammanhangen kring firandet av de dödas dag. Många fina bilder också!

Smak av hemma

När jag var 19 åkte jag till Mexiko, bodde där ett år och träffade min blivande man. Sedan tio år bor vi i Sverige, men vi åker till Mexiko då och då. Varje gång tar vi med oss IKEA-saker dit och en massa mexikanska saker hem. Det brukar bli mycket i matväg. I somras hittade jag någon nytt i hyllorna på el supermercado: chipotlekuber. En kub motsvarar en hel chipotle och ger maten ordentligt sting och en smak av Mexiko.

Ni andra som hör hemma i två länder – vilka smaker packar ni med er på era resor?

Bokgeografi Mexiko

Jag ska erkänna att jag har gått och väntat på att Enligt O:s bokgeografi ska hamna i Mexiko. Nu är det äntligen dags. Eftersom jag är gift med en mexikan och har bott och rest en hel del i landet vill jag naturligtvis berätta om mina litterära upplevelser därifrån.

@font-face { font-family: ”Times New Roman”; }p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal { margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: 12pt; font-family: ”Times New Roman”; }table.MsoNormalTable { font-size: 10pt; font-family: ”Times New Roman”; }div.Section1 { page: Section1; }

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Mexiko eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Bara en? Okej, då får det bli Arrácame la vida (Tag mitt hjärta, tag mitt liv) av Ángeles Mastretta. Med humor, uppriktighet och några äkta mexikanska svordomar skildrar Mastretta en ung kvinnas liv i Mexiko under 1900-talets första halva. Catalina är bara 15 år när hon träffar den betydligt äldre Andrés, som är general. De gifter sig och Catalina tvingas lämna barndomens naivitet och anta en hustrus ansvarsbörda. En briljant skildring av en kvinnas liv i en machistisk tid. Fast det var flera år sedan jag läste den lever vissa scener fortfarande kvar i mig. En sann läsupplevelse (i alla fall på originalspråk, vet inte hur översättningen till svenska är).
2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Mexiko. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Då vill jag lyfta fram ännu en kvinnlig författare, Laura Esquivel. Mest känd är hon för sin bok Como agua para chocolate (Kärlek het som chili), men jag vill även rekommendera Malinche, en roman som skildrar en verklig historisk persons liv. Malinche var indianflickan som togs som slav av den spanska konkvistadoren Hernán Cortés på hans erövringståg in i Mexiko. Malinche blev tack vara sina språkkunskaper Cortés tolk och senare även hans älskarinna. Hon tolkade när Cortés mötte motståndarnas härskare och har därför gett upphov till termen malinchista, som på spanska betyder landsförrädare. Esquvels roman är en berättelse om dessa dramatiska historiska händelser ur den unga flickas perspektiv. Vackert skriven och viktig. Läs den på spanska eller engeska!
3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Mexiko, som du inte läst, men är nyfiken på.
Under vulkanen av Malcom Lowry är en klassiker som jag har i bokhyllan men ännu inte har gett mig på. Den utspelar sig under De dödes dag i skuggan av vulkanen Popocatépetl. Eftersom jag har bott i de trakterna förväntar jag mig igenkänning och en storslagen litterär upplevelse. Risk för besvikelse med andra ord, kanske är det därför jag inte har läst den ännu.