Mångspråkig marknadsföring


En rolig sak med att skriva tvåspråkiga böcker är att marknadsföringen måste ske via en många olika kanaler, på flera olika språk.

Vad sägs till exempel om en intervju på finska med Markku Huovila, som gjort illustrationerna till Adam-böckerna? Tyvärr förstår jag inte så mycket mer än mitt eget namn, Adams namn och de olika språken som räknas upp. Men det låter som en trevlig pratstund.

Om du hellre läser bosniska kan du titta in på Skolverkets Tema Modersmål, där det finns en text om Vivlio förlag. En översättning med hjälp av Google translate ger en fingervisning om vad det står.

Nu väntar jag med spänning på rapportering på persiska eller arabiska, som är två nya språk för Adam.

Kistamäsasn idag

Mellan 11 och 18 kommer jag att sälja och signera min bok på Kistamässans Medborgarexpo. Har ingen aning om vad jag kan förvänta mig, men det ska bli roligt att få marknadsföra min bok direkt till människor som är där. Ni stockholmare som inte har någon planerat får gärna komma förbi!

Kom till Kistamässan den 16 april!

Om en vecka ska jag prova på någon nytt. Då kommer jag  att sälja Inte klia, Adam!Medborgarexpo i Kista. Min förläggare kommer att vara med, vilket känns tryggt. Jag hoppas på en chans att prata med så många som möjligt om min bok. Förhoppningsvis kan vi locka en och annan att köpa den också.

Befinner du dig i Stockholmsområdet och inte har något annat för dig tycker jag att du ska komma förbi. Jag kommer att ha ett bord på Bazaren fram till klockan 18.

Uppdaterat!

I helgen har jag fixat lite med min egen hemsida och den sida som hör ihop med boken om Adam.

Adams sida är väldigt enkelt och ska innehålla lite extra material för läsaren, samt information om aktuella händelser. Tanken är att den ska byggas ut lite i taget, i takt med att vi gör fler böcker, får rekationer från läsare och hittar på annat skoj.

Titta gärna in och kom med synpunkter. Adressen är www.adambok.se

Vill du bli känd?


Tack för kommentarerna på inlägget om pressmeddelandet. Jag hoppas givetvis på recensioner, både på bloggar och i tryckta tidningar. Men några hemma hos-reportage – som jag skämtade om – tror jag faktiskt inte att jag skulle ställa upp på. 

Jag blev en gång intervjuad för lokaltidningen om min Tensta-blogg som jag drev under några år. En journalist och en fotograf kom hem till mig. Medan journalisten och jag satt och pratade i köket gick fotografen runt i lägenheten – ingen annan var hemma – och ”letade bra ställen att fotografera på”. Jag hörde hur hon tassade omkring, och då och då rörde mina saker. Hörde bestämt ljudet av cd-fodral som fingrades på. Det var en mycket obehaglig känsla och jag skulle därför helst avstå från att ta hem journalister igen. Hellre möta dem på offentligen platser.

Jag känner heller inget behov av att min person hamnar i centrum för andras uppmärksamhet. Privat är jag en ganska tillbakadragen typ i de flesta sammanhang (men inte alla!). Jag har inga drömmar om att bli en känd eller offentlig person. Det är snarare en mardröm. Det enda som skulle få mig att stiga in i offentligheten är möjligheten att tala om frågor som ligger mig nära – som flerspråkighet, förortsfrågor och mitt skrivande.

Jag blir lite nyfiken på hur ni andra som skriver tänker. Hur långt vill ni komma med skrivandet? Drömmer ni om att sitta i en tv-soffa, att dra in miljoner, att bli affischnamn på bussar – eller bara om att se ert namn på omslaget till en bok? Jag är genuint intresserad av att veta hur ni tänker, för jag tycker det är svårt. Att ge ut en bok är onekligen självutlämnande och offentligt, och det förväntas mer och mer av författare att vara aktiva i marknadsföringen – men hur långt kan man gå utan att förlora sin integritet? Var skulle du dra gränsen?

(Svara i kommentarerna eller på egen blogg, men hojta gärna till så att jag kan läsa.)

Älska bibblan!

Bild från librarylovers.se

Dagens tips till alla som planerar att debutera som författare inom de närmsta åren: bli kompis med personalen på lokala bibblan!

Jag bor i Tensta och drev under flera år bloggen Alla vägar bär till Tensta där jag skrev om livet i min utskällda förort. Tack vare den har jag kunnat knyta jag många kontakter med folk i min egen stadsdel. Genom att ofta besöka bästa bibblan och diskutera litteratur, förortsfrågor och annat viktigt har jag utvecklat en värdefull relation med personalen. En bibliotekarie har koll på samtida litteratur, vet var som efterfrågas och kan vara ett jättebra stöd för en skrivande människa. Dessutom är biblioteket en utmärkt plats för att lansera en bok, vilket jag var och diskuterade med Tensta bibliotek i morse. Tillsammans planerar vi ett familjeprogram i samband med att min bok kommer ut och jag tror att personalen på bibblan är lika taggade som jag inför det.